Együtt állítják ki Kertész képeit a fiatal fotósokéval

2013.11.13. 18:06

Tizenöt kortárs fotográfus alkotásából nyílik kiállítás az athéni Long Room galériában november 22-én, melynek különlegessége, hogy a magyar fotográfia jelene mellett múltjának egy szeletét is bemutatja az egyik leghíresebb magyar fotóművész, André Kertész munkáiból álló válogatás tükrében.

A “Young Kertesz & Young Hungarians” című kiállítás modern anyaga a RANDOM – kortárs fotóművészeket összefogó szervezet kiállításának keresztmetszetét reprezentálja, amelynek témája a „Szubjektív történelem” volt. A kiállítás kortárs résztvevői Bíró Eszter, Floszmann Attila, Fiala de Gábor, Galyasi Géza Attila, Hermann Gábor, Hirling Bálint, Kaulics Viola, Kolozsi Bea, Mucsy Szilvia, Rapi Mariann, Sprenc Balázs, Sárközi Péter, Szami, Vedres Ági és Zselinsky Miroslav munkái a kortárs fotóművészet sokszínűségét jellemzik. A narratívák a kulturális emlékezet, a történelmi események, makro és mikro történetek feldolgozásai mellett személyes, családi történetekről is szólnak.

Az André Kertész tárlat a Szigetbecsén lévő André Kertész Fotómúzeum és Emlékház tulajdonában álló anyag egy részéből áll. Az emlékház, ahol a világhírű fotóművész gyermekkorának nyarait töltötte, a fotográfus hagyatékából, végrendelete szerint 120 fényképet és New York-i lakásából személyes tárgyakat, bútorokat mutat be. Ebből a nagy értékű gyűjteményből 23 darab, az 1910-es években, főként Magyarországon készült felvételt láthat az athéni közönség a nagykövetség támogatásával január 26-ig.