Több mint 105 millió dolláros rekordáron kelt egy Warhol-mű

2013.11.14. 13:58
Több mint 105 millió dolláros (23,4 milliárd forint) rekordáron kelt el Andy Warhol amerikai pop-art művész Silver Car Crash (Double Disaster) című monumentális műve a Sotheby's New York-i árverésén, amelyen több más művész esetében is aukciós rekord született.

Az 1963-ból származó, a Halál és katasztrófa című sorozat részét képező, 2,43x4 méteres alkotást mindössze egyetlen alkalommal láthatta a nagyközönség az elmúlt 26 évben. A két részből álló tabló bal oldala képsorozat egy totálkáros autóról, jobb oldala pedig egy ezüstös üres mező. A széria három másik alkotása New Yorkban, Svájcban és Bécsben látható múzeumban.

A ruszin gyökerű amerikai művész korábbi aukciós rekordja 71,7 millió dollár volt - a Green Car Crash című munkájáért fizettek ennyit -, ezt írta felül a szerda esti árverésen fizetett 105,44 millió dollár. A Silver Car Crash az ötödik műalkotás, amelyért 100 millió dollár feletti árat fizettek. A Sotheby's nem kívánta felfedni a telefonon licitáló vevő kilétét.

Előző nap a rivális Christie's árverésén is tetemes összeget, 57,3 millió dollárt fizettek egy Warhol-munkáért, a Coca-Cola (3) című műért. Az 1962-ben készült alkotás magángyűjtő birtokában volt az elmúlt húsz évben. A Sotheby's aukcióján csaknem 26 millió dollárt adtak Jean-Michel Basquiat amerikai művész Untitled (Yellow Tar and Feathers) című festményéért, míg Gerhard Richter német festő A.B. Courbet című munkája a becsültnél csaknem 10 millióval többet, 26,5 milliót ért meg a győztes licitálónak. Rekord született Cy Twomby esetében is, a két éve elhunyt amerikai művész Poems to the Sea című festménye 21,7 millió dollárért kelt el. Összesen hét művész - köztük Martin Kippenberger, Brice Marden és Mark Bradford - esetében dőlt meg aukciós rekord.

A katalógusban szereplő 61 alkotásból mindössze hét nem talált gazdára, az összbevétel a valaha volt legnagyobb, jutalékkal együtt alig marad el a 394 millió dollártól. A ház impresszionista és modern művekből álló múlt heti árverése 290 millió dolláros bevételt hozott. A Christie's keddi New York-i árverésén Francis Bacon triptichonja új aukciós rekordot állított fel az érte fizetett 142,4 millió dollárral. A ház 691,5 millióval zárta azt az estét. Ez a valaha volt legnagyobb összeg, amelyet egyetlen árverésen feljegyeztek.

Az aukciósházak remekeltek az elmúlt 10 napban, a New York-i művészeti aukciók mellett a genfi ékszerárverések is tetemes bevételt hoztak, így az intézmények csaknem kétmilliárd dollárt söpörtek be.