Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Robbantani akartak az Eurovízió alatt, életfogytiglanit kaptak

2013.11.26. 08:41

Három embert életfogytiglani börtönre, további 26-ot pedig egyenként 9-től 15 évig terjedő szabadságvesztésre ítéltek hétfőn Azerbajdzsánban a tavalyi Eurovíziós Dalfesztivál idejére tervezett merényletek miatt - írja az MTI. Az azeri igazságszolgáltatás az ügyben korábban már hét másik gyanúsítottra egyenként 11-től 14 évig terjedő szabadságvesztést szabott ki.

Mint ismert, a tavalyi verseny után néhány nappal jelentették be az azeri hatóságok, hogy meghiúsítottak egy iszlamista lázadók által tervezett merényletet, amit a versenynek helyet adó Kristály-csarnok, illetve több szálloda ellen terveztek. A terrorista akció azonban feltehetően csak körítés lett volna az igazi célpont, Ilham Aliyev azeri elnök meggyilkolásához. A hatóságok akkor azt állították, hogy megölték a fegyveres csoport két tagját, köztük a vezetőt is, negyven embert pedig őrizetbe vettek.

Az azeri Nemzetbiztonsági Minisztérium szerint a fegyveresek a dagesztáni régióhoz köthetők, de kapcsolatban állnak az iráni Forradalmi Gárdával és a libanoni Hezbollahhal. A rendőrség nagy mennyiségű fegyvert és robbanóanyagot is lefoglalt a szélsőségesektől, amikkel további merényleteket terveztek rendőrségi épületek, mecsetek és más vallási helyek ellen is.