Újabb szakácskönyvet adott ki Václav Havel magyar szakácsnője

2013.11.27. 17:36
Václav Havel volt cseh államfő kedvelt pozsonyi kiflijét és a magyar pogácsát is megkóstolhatta szerdán a prágai Luxor könyváruházban, aki részt vett Irena Kosíková új szakácskönyvénekbemutatóján.

A magyar ízek nem véletlenek, hiszen Kosíková nem más, mint Václav Havel volt cseh köztársasági elnök kedvenc magyar szakácsnője. A Varí Cirina (Csirike főz) címet viselő szakácskönyv immár a harmadik, amelyet a Csallóközből Prágába került Irena Kosíková megírt.

A Szlovákiában csak Csirikének becézett szakácsnő azt állítja magáról, hogy a klasszikus konyha híve, nem kedveli, a szépen feldíszített, de félig üres tányérokat. "A férjem azt mondja, hogy a képzőművészetnek a falon a helye, a tányérnak teli kell lennie" - jelentette ki a könyvbemutatón. A főzés tudományát otthonról hozta magával: nagymamája Almássy gróf családjának volt a szakácsa Budapesten.

A rendszerváltás után került Prágába, ahol hét évig a görög nagykövet, majd két évig Havel szakácsnője volt. Később saját vendéglőt nyitott a Moldva-paron. Az újságírók leggyakrabban Havelről kérdezik és Csirike szívesen válaszol. Azt állítja, Havel szerényen étkezett volt, nem volt nehéz neki főzni.

"Amikor megkérdeztem, mit ne főzzek, rövid volt: nem akarok a házamban főtt lencsét kolbásszal, abból börtönéveim alatt ettem már éppen eleget" - mesélte újságíróknak a szakácsnő. Ugyanakkor nagyon szerette a burgonyás ételeket, a töltött paprikát, a szegedi gulyást, a hortobágyi palacsintát és a rántott sajtot. "Imádta a töpörtyűt, és a töpörtyűs pogácsát is. Ha vendéglőmben ilyesmiket készítettem, s felhívtam, gyakran eljött" - fejtette ki a népszerű prágai magyar szakácsnő.