Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Mégsem lesz egyelőre állami Trianon-múzeum

2013.11.28. 14:09
Mégsem lesz egyelőre új állami Trianon-múzeum Budapesten, de a Fidesz azért nem tett le az intézmény megvalósításáról.

L. Simon László október végén azt kezdeményezte, hogy a megemelt áfabevételekből 2 milliárd forintot irányozzon elő a 2014-es költségvetés egy új, fővárosi Trianon-múzeum létrehozására. Most kiderült, hogy ebből  egyelőre nem lesz semmi, az Országgyűlés kulturális- és sajtóbizottságának elnöke ugyanis visszavonta költségvetési módosító javaslatát.

DSC 6390 8
Fotó: Takács Fanni / Index

L. Simon László az Index kérdésére ezt azzal indokolta, hogy a Fidesz frakcióvitáján nem tartották egyelőre kellőképpen kiérleltnek a szakmai koncepciót, ezért az NKA vezetőjét, volt kulturális államtitkárt arra kérték, hogy alaposabb előkészítés után tavasszal nyújtson be újabb javaslatot. L. Simon hangsúlyozta, hogy semmiképpen nem tesz le a tervről, és a tél jelentős részét az intézmény koncepciójának részletes kidolgozására szánja.

Bár a frakcióban lefolytatott vitáról nem mondott többet, annyit hozzátett, hogy nem akartak egy politikailag támadható tervezetet letenni az asztalra, és egy konszenzuálisan elfogadható koncepcióra törekednek. Tavasszal térnének vissza a kérdésre, de azt nem tudjuk, hogy erre valóban már a választások előtt sor kerülne-e. Mindenesetre feltételezhető, hogy kampányidőszakban nem akartak támadási felületet adni a közvélemény szemében jobboldalinak feltételezett újabb intézmény hivatalos jóváhagyásával.

Jelenleg is működik egyébként már egy Trianon Múzeum Várpalotán, az intézmény a költségvetési tervezet szerint 2014-ben ötvenmillió forint támogatást kap. A budapesti intézmény ehhez képest a kiszivárgott tervek szerint egy sokkal több ember számára elérhető, muzeológiai szempontból pedig jóval korszerűbb gyűjtemény lenne. A Heti Válasz korábban arról írt, hogy az új múzeum egyik lehetséges helyszíne a városligeti Olof Palme-ház lehetne, igaz, ez érintené a Múzeumi Negyed grandiózus terveit is, amelyek között idáig nem volt szó Trianon-múzeumról, sőt, Baán László kormánybiztos szerint az Olof Palme-ház nem is igazán lenne megfelelő egy új intézmény számára.