Bernadett
5 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

300 lengyel fizethet, mert letöltöttek egy filmet

2013.12.04. 19:19

Több mint 300 lengyelnek küldött fizetési felszólítást engedély nélküli filmletöltés miatt egy szerzői jogok védelmével foglalkozó német cég egy lengyel producer megbízásából - írja az MTI. A Fekete csütörtök című történelmi filmet Antoni Krauze rendezte, és 2011 februárjában kezdték vetíteni a lengyel mozikban. A katonaság és rendőrség által brutálisan szétvert 1970-es gdyniai tüntetésről szól.

A Baseprotect német cég az IP-címek alapján megállapította, hogy a netezők a uTorrent program segítségével töltötték le a filmet. Egy ügyvédi iroda megegyezést ajánlott a letöltőknek: ha befizetnek 550 zlotyt (40 ezer forint), nem kezdeményeznek bírósági eljárást ellenük. A pénzen az ügyvédi iroda 50, a német cég és a producer 25-25 százalék arányban osztozik - írja a Gazeta Wyborcza lengyel lap.

Az ügy sokkolta az érintetteket. Különösen azon döbbentek meg, hogy az ügyvédi iroda honnan tudja a lakcímüket. Az ügyészség közölte, hogy a német cég hozzájuk fordult a személyes adatok ügyében, az ügyészség pedig az internetszolgáltatókhoz továbbította a kérést. "Ez teljesen legális" - mondták.

Ha nem fizetik be a megadott határidőre a kért összeget, az ügyészség eljárást indít. Ez esetben a büntetés elérheti a 2000 zlotyt (144 ezer forint) is. Az ügyvédi iroda közölte, hogy nem állnak meg a 300-nál, tovább folytatják a levelek kiküldését, sőt további lengyel filmek illegális letöltését is vizsgálják.

A német torrentezők büntetéséről itt olvashatnak.