Spermavadászat hagyományőrző prostikkal

2013.12.04. 11:02
Vízilabdás tévésorozat, egy kábítószeres újságíró megpróbáltatásai, történelmi kalandfilm az 1849-es szabadságharcról. Csupán néhány filmes ötlet a sok közül, amelyek jelenleg a kispadon ülve várnak megvalósításra. A Blue Duck Arts forgatókönyvíró-műhely bemutatkozásán jártunk.

A Blue Duck Arts alkotóműhely tagjai közt van színész, grafikus, mérnök, újságíró, tanár és operatőr is, ami összeköti őket, az a színház és film szeretete, illetve az írás szenvedélye.

 Számunkra a kreatív forgatókönyvírás legfontosabb fóruma a közös műhelymunka, ahol az egymást generáló ötletszilánkokból számos egyedi gondolat, tucatnyi filmes ötlet, vagy eredeti dramaturgiai megoldás születhet.

Mivel a csapatnak összegyűlt egy fészekaljnyi ötlete, a Kék Kacsa filmproducerek és egyéb szakmabeliek számára mutatta be a tíz legjobbnak vélt forgatókönyvét a Toldi moziban. Olyan filmes és tévés projekteket, amelyek jelenleg rendezőre, producerre vagy csupán némi együttérzésre várnak. A kérdés csupán az, hogy ki költi majd ki ezeket.

A következő tíz filmtervet mutatta be a Blue Duck Arts:

Mintaapa (Valcz Péter)

Egy kismama megtudja, hogy a méhében fejlődő magzat nem a férjétől van, noha ő emlékei szerint nem csalta meg a férfit. A szálak pedig egy szemcsés videofelvételhez és egy spontán orgiához vezetnek. A kismama a sperma nyomába ered, egy kiöregedő prostituált is aktívan segíti.

Kordonok (Horváth Áron)

Egy rendőr megismerkedik egy pincérnővel, akit később egy tüntetés brutális rendőrattakja során kimenekít a tömegből. Az önkényes mentőakciót rögzíti egy kamera, a felvétel pedig sajtószenzáció válik. A nő mozgalmi celebbé válik, így a pár mindkét felének több ízben is meg kell tagadnia a tiltott szerelmet. 

Ahol a vörös függöny van (Vékes Csaba)

Egy zuglói bordélyház és a férjeiket féltő környékbeli háziasszonyok csapnak össze: a  prostituáltak "Hungarikum-manőver" fedőnév alatt hagyományőrző programok szervezésébe kezdenek: néptáncolnak, solymászkodnak, matyóhímeznek, sőt, Zuglóba viszik a mohácsi busójárást. 

Drognapló (Petrik András)

Kubiszyn Viktor Drognapló című, brutálisan őszinte könyvéből azonos címmel készülne filmváltozat. (Az indexvideo változata itt látható.) 

Debreceni küldetés (Gönye László)

1849 márciusában menekül egy betyárvezér, egy császári különítménytől kell megszereznie egy ládát. A Tisza kiismerhetetlen mocsárvidékén, a Hortobágy kietlen pusztáin és a Debrecent körülvevő, áthatolhatatlannak tűnő ostromgyűrűn keresztül vezet útjuk.

Dívány – A szereposztó (Szirmai Melinda)

A tehetségkutató reality a sokoldalú színészekről, egy zsűri előtt kell bizonyítani, majd különböző adástípusokban. 

Mélyvíz (Horváth Áron)

Kata vízilabda-edző lesz, férje feláldozza jogi karrierjét. A lány egyre több sikert ér el a bundabotrány miatt bukásra ítélt csapattal, a vőlegény – kedvesét féltve – munkahelyi nyomozásba kezd.

Gyerekjáték (Fekete Fruzsina)

Dóri elveszíti menő állását, és csak úgy kaphat újat, ha hazudik magának egy családot. Jön a meleg barát és a koravén gyerekszínész. Így áll össze a kamucsalád a céges családi rendezvények erejéig. 

Dr. Mogács (Mogács Dániel, Vékes Csaba)

Mogács húscsempészből küzdi fel magát a polgármesteri választások legfőbb esélyesévé. A nyílt politizálástól távol tartva magát még többet lophatna, elkezd a saját bukásán dolgozni, de a média torzításai révén népszerűsége csak tovább gyarapszik.

R.É.V. (Odegnál Róbert)

A posztapokaliptikus jövőben a fiatal látnok egy drog segítségével képes fotópapírra égetni jövendőlátó vízióit, áruba bocsátja egyedülálló képességét.

A fórum során ismertetett történetek eltérő kidolgozottságúak, a 10-20 oldalas treatmenttől a sokadik forgatókönyv-változatig terjed a skála. A bemutatott tíz filmtervből jelenleg kilencnek nincs sem rendezője, sem producere. "Végül is azért mutattuk be ezeket a terveket, hogy a producerek tudjanak a létezésükről, hogy szabad a pálya, várjuk az érdeklődőket" – mondják. A kérdésre, hogy melyik projekt áll a legközelebb a megvalósításhoz, még ők maguk sem tudják a választ, hiszen a tervek egészen különböző utakat járhatnak és járnak be.

Amin rövidesen talán kacaghatunk

A Mintaapa című, igazán abszurd szituációból kibontakozó potenciális nagyjátékfilm például megjárta már a Budapest Film forgatókönyv-pályázatának döntőjét, így a projekt jövőjéről jelenleg a filmforgalmazóval zajlanak a tárgyalások – produceri érdeklődés is van már rá. Ugyanígy a Gyerekjáték című, tipikusan Y-generációs sztori, ami szintén a Budapest Film pályázatán az első helyért verseng, és ugyancsak van rá érdeklődő producer. Dr. Mogács szatírájában pedig a színészként, humoristaként és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt hetedik kerületi polgármesterjelöltjeként egyaránt ismerős Mogács Dániel játszaná a főszerepet.

Ami nem nevettetni akar

A komolyabb hangvételű filmek közül vérbeli realista drámának ígérkezik a Kordonok. "A film nem kíván politizálni vagy állást foglalni" – hangsúlyozta a társadalmi békétlenségeket ábrázoló történettel kapcsolatban Horváth Áron a Blue Duck nevében, aki miután mérnöki diplomát szerzett a Műegyetemen a Magyar Honvédség állományát erősítette, ezután vált csak a Filmiras.hu szakmai portál társszerkesztőjévé.

De nem lesz könnyű néznivaló a Drognapló sem, amely, ahogy Petrik András operatőr, rendező és író fogalmaz, elsősorban a szembenézésre ösztökél. A könyvadaptáció a regény szerzőjével együtt konzultálva valósulna meg. Ehhez képest egészen romantikus darabnak ígérkezik Gönye történelmi kalandfilmjének terve. "A szabadságharc a betyárlegendák bölcsője" – magyarázza a témaválasztást a Debreceni hadjárat ötletgazdája.

"A helyszín Budapest, a fővárosunk, ahogy sosem akartuk látni" – olvashatjuk a nem túl kecsegtető sorokat a R.É.V.-ről is, amely a sci-fi műfaján és a steampunk esztétikáján keresztül mutatná be a szocialista magyar múltat és a keleti blokkot. A bemutatott tíz filmterv közül ez a legterebélyesebb, Odegnál Róbert, a Nyócker! háttértervezője ugyanis régóta dolgozik már ezen a koncepción, és akár a rendezést is szívesen vállalná. Az általa felépített világból készült már képregény, egy egész estés rajzfilm, egy egész évadra kidolgozott sorozatkoncepció, most pedig a nagyjátékfilm forgatókönyv is.  A R.É.V. egész konkrétan Odegnál egy korábbi, A hívó című képregényét és rövidfilmjét gondolja és viszi tovább. A film tervét ismerik az HBO kelet-közép-európai központjában, és megfordult már a Fadeln treatmentpályázat, illetve az I. Magyar Forgatókönyv Börze legjobbjai közt is.

A HÍVÓ előzetes

Ami előtt az estéink telhetnek

A Blue Duck a televíziós produktumok piacán is szívesen bontogatná szárnyait, hiszen több tévés munkájuk is volt az elmúlt években: tévésorozathoz írtak forgatókönyvet, főzőműsorhoz narrátorszövegeket és realitykben dolgoztak ötletemberekként. "Persze egész más útja lehet egy realityötletnek, mint egy nagyjátékfilmnek, más szakembereket érdekel, más forrásból finanszíroznak egy ilyen tévés produkciót, mint egy nagyjátékfilmet" – mondják.

A Dívány egyszerre vonzaná be a valóságshowk nézőit és a sorozatrajongókat. "Itt a műsormenet csontvázát érdemes összerakni, a részletek úgyis nagyon sokban függnek az adott csatorna igényeitől és lehetőségeitől. Ha ez a koncepció megtetszik valamelyik csatornának, nagyjából ott kezdődik majd az igazi munka" – árulja el Gönye.

Ugyan még mindig a foci a legnépszerűbb hazai csapatsport, szeretnének önálló sorozatot szentelni annak, amiben tényleg sikeresek vagyunk. A Mélyvíz című drámasorozat a vízilabda világába engedne sajátos betekintést azzal, hogy hat darab ötven perces részben egy vidéki város játékosainak fordulatos krónikáját vinné képernyőre. "Évek óta dolgozunk a Mélyvízen, ami nagyon nagy falat, nagyon sok zsákutcából fordultunk vissza, több száz oldalt írtunk már le, és még mindig van tennivaló a fejlesztéssel, míg eljutunk a munka végére. De már most van egy meggyőző koncepció, és ami a minőséget illeti, nagyon biztató visszajelzéseket kaptunk" – avat be a Blue Duck.

Nem kacsa a kék kacsa

A Blue Duck Arts fórumának elsődleges célja a csapat szakmával való megismertetése volt, másodsorban pedig hogy a megvalósítás felé terelgessék az egyes projekteket. Túlnyomórészt pozitív visszajelzéseket kaptak, több producer és a Filmalap is érdeklődött egy-egy ötlet iránt. "A pitch-fórum legfontosabb feladata az volt, hogy megismerjenek minket. Négy éve dolgozunk együtt, most jött el az ideje, hogy kiálljunk a szakma elé. A második fontos feladat persze az adott projektek megismertetése, és főleg elindítása a megvalósítás útján. Ez hosszú folyamat, nem gondoltuk, hogy a pitch után szerződéseket lobogtatnak a szemünk előtt" – összegez Gönye. A kiskacsák pedig idővel talán szárnyra is kapnak majd, és akár messzire is vihetik hírünk szerte a világban.

Ön melyik filmet nézné meg a legszívesebben?