Koromlepte, fekete ország

2013.12.05. 13:34

Molnár Zoltán több mint tíz éve fotóz a romániai Kiskapusban: Szénfeketék/Low-keys című sorozatát a Bárka Színházban kávézójában lehet megnézni december 31-ig. 

A Szénfeketék című fotósorozat célja, hogy értelmezhetővé tegye a természet és az ember kapcsolatának jelentőségét. Rákérdez arra, hogyan viselkedik korunk társadalma környezetével és a természet értékeivel. A víz-, levegő-, talajszennyezés, erdőtűz évtizedek óta folyamatosan érinti korunk globalizált világát, beleértve Erdély területét is.

- írja az alkotó. A román kisvárosban ugyanis metángázt termelnek ki, a Koromgyár 1993-ig működött, később a Sometra szinesfém és kohóipari gyár szennyezte a levegőt, a talajt, a vizet. Ennek súlyos következményeit a lakosság viseli: 1989 óta több, mint 2000 fővel csökkent a népesség a szennyezettség és a munkanélküliség miatt. Az itt maradók a már nem működő Sometra gyár területén keresnek újrahasznosítható fémet a mindennapi megélhetésért. 

Molnár Zoltán munkáit korábban már bemutattuk Nagykép rovatunkban: a Tizenhat év Erdélyben című sorozatát itt, a Párizs szegényeit bemutató fotóit pedig itt tudják megnézni. A Bárka Színházban a Szénfeketék tárlat december 5-én 18 órakor nyílik, a képekért kattintson!