Elkapták a 21 éves Picasso-tolvajt

2013.12.06. 17:06

Elfogta a brit rendőrség azt a román férfit, akit a rotterdami műcsarnokban tavaly elkövetett rablás egyik elkövetőjeként kerestek. A 21 éves Adrian Procopot Manchesterben kapták el, miután nemzetközi körözési parancs volt kiadva a nevére. Távollétében emeltek vádat ellene Romániában a nyáron a hét nagy értékű festmény - köztük Picasso-, Matisse-, Monet- és Gauguin-alkotás-ellopása miatt - írja az MTI.

A román ügyészek szerint három társával együtt részt vett az évszázad legnagyobb műkincsrablásaként emlegetett rotterdami festménylopásban, ő volt a bűncselekmény egyik szervezője. Két férfi tavaly ősszel meglehetősen könnyen, alig néhány perc alatt behatolt a rotterdami múzeumba és ellopták a 18 millió euróra biztosított festményeket.

Az ügyben már megszületett az első bírósági ítélet. November végén egy román bíróság első fokon több mint hat év börtönbüntetésre ítélte a lopás két elkövetőjét. Ők beismerték a tettüket, ezért gyorsított eljárásban tárgyalták az ügyüket.

A festmények sorsa a mai napig ismeretlen, az egyik elkövető édesanyja azt nyilatkozta, hogy elégette őket. Később megváltoztatta a vallomását, és tagadta korábbi nyilatkozatát.

Arról, hogy a rablóknak állítólag fogalmuk sem volt róla, hogy mit lopnak, ebben a cikkünkben olvashatnak.