no

Hol csörög a Mikulás?

2013.12.06. 20:19
Ha már úgyis fényesre suvickolta téli lábbelijét, igazán kár lenne benne otthon maradni. Megmutatjuk, hol tudja megtáncoltatni, illetve hogy milyen bulikat és programokat rejt még a Mikulás zsákja.

Családbarát adventi túra - egész hétvégén

Az ünnepi lelkület hevében már akár a karácsonyra is hangolódhatunk a hétvégén, hiszen adventi vásártér nyílt a Palotanegyedben. A Kálvin tértől – a Reviczky utcán végig – egészen a Mikszáth térig sorakoznak fel a kézműves- és gasztronómiai vásár árusai. Eljön Joulupukki, a finn Mikulás is! December 23-ig, minden nap, 10:00 – 20:00, Kálvin tér – Reviczky utca – Mikszáth tér (Budapest)

Folytatva az adventi túrát érdemes betérni az Iparművészeti Múzeum mór üvegcsarnokába is, ahol idén is megrendezik a karácsonyi iparművészvásárt, ahol nemcsak igényes, kézműves tárgyakat lehet vásárolni, hanem akár mi magunk is elkészíthetjük az ünnepre szánt ajándékainkat. Több, mint 150 iparművész, iparos és designer várja azokat, akik személyre szóló, különleges ajándékkal szeretnék meglepni szeretteiket. Péntek: 14:00 –18:00, szombat: 10:00 –20:00, vasárnap: 10:00 – 18:00, Iparművészeti Múzeum (Budapest, Üllői út 33-37.)

Útba ejthetjük a Millenárist, ahol a Weöres Sándor Centenáriumi Évhez kapcsolódó Száncsengő nevű eseményen a költő életművével ismerkedhetnek meg a gyerekek, vagy a Nyugati pályaudvart, ahonnan a Cartoon Network Télapó Expresszével lehet a Vasúttörténeti Park Orient csarnokába utazni, ahol hamisítatlan adventi hangulatban lehet majd időzni a Télapóval és annak manócskáival. De fénybe borul a nagytétényi kastély is, ahol az Elvarázsolt órák nevű rendezvényen karácsonyi programsorozattal és neves iparművészek által felöltöztetett fákkal várják a látogatókat, a Klebelsberg Kultúrkúriában pedig az Elfelejtett lények boltja című téli mesegyűjteményhez készült illusztrációkat tekinthetjük meg.

Azért pénteken bulizni is lehet majd, ugye?

Természetesen! Javasoljuk a Mikulások és kurvák pénteki partiját, ahol fellép a Magic Cats Rockabilly Trio és a Timur Lenk, mialatt a szomszédos moziteremben akusztikus produkciókat lehet majd hallgatni. A koncertek után ingyenes karaoke is lesz, a korsó sör pedig csak 295 forint! Péntek, 21:00, Cinema Rock Cafe (Budapest, Haris köz 3.)

A decemberi időjáráshoz kifejezetten idomul Gáspár Kornél hideghullámprojektje, az Új Látásmód Fúzió, amely a Corvin áruház harmadik emeletén játszik majd. A koncert után az Ipari Szakadárok pörgetnek majd hasonlóan hűvös számokat, korai ebm-et, industrialt és coldwave-et, miközben a Kinoschwarz vetít. Péntek, 20:30, Müszi (Budapest, Blaha Lujza tér 1.)

Két zajos gitárzenekar is fellép majd a Kuplungban: a VVhile nevű szerb indie rock duó egyenesen Belgrádból hozza majd el karcos, punkos lendületű dalait, a magyar Gustave Tiger pedig egyúttal klipet is vetít, második videójukat mutatják majd be, amelyben feltűnik egy cica is. Péntek, 21:00, Kuplung (Budapest, Király utca 46.)

Gustave Tiger - Eutropius

Ötven éve született Bada Tibor, vagy ahogy sokan ismerték, Bada Dada, festőművész és az Apa kocsit hajt című opusz szellemi atyja. Barátai és alkotótársai emlékestet szerveztek a sokszor meg nem értett művész számára. Az alkalom során fellép például Ef Zámbó István, Barcs Miklós a Flashből, Barangó az egykori QSS-ből és a Létrák zenekar is. Itt tartja kiállításmegnyitóját Almásy Ottilia, megtekinthető lesz Koródi János installációja, és vetítéseket is ígérnek. Péntek, 20:00, MIXART Garden (Budapest, Síp utca 4.)

A Mikulás helyett a portugál Moullinexet hozza el a Kollektíva kissé megkésett őszi szezonnyitója. Mindkettőjük neve "M" betűvel kezdődik, szakálluk és van, és állítólag a lisszaboni és müncheni székhelyű producer sem fukarkodik majd az ajándékokkal. A projekt mögött álló Luis Clara Gomes olyan előadóknak gyártott már remixeket, mint a Cut Copy, a francia Sebastien Tellier vagy a Two Door Cinema Club. Discotexas néven kiadót alapított Xinobival, közös dalt készített Peaches-zel, és dolgozott már a diszkócsászár Giorgio Moroderrel is. Hazai oldalról, a házigazda Kollektíva mellett, a Stamusic, a Nightdrive, a Designer Drums és a Sticky Beats fokozza a hangulatot. Péntek, 22:00, Ötkert (Budapest, Zrínyi utca 4.)

További péntek esti táncot ígérnek még a hűvös elektronikus hullámok lovagjai, avagy az újpesti Maxival kiegészült Küss Mich-srácok, a párizsi Lazare Hoche, a Real Tone Agency egyik fiatal tehetsége, aki saját kiadójával is egyre nagyobb elismerésre tesz szert, Grencsó István és a Santa Diver, valamint a két skót techno-istenség, Nino Blink és Terry Whyte.

Szombaton merre pörög a Mikulás?

Ha elég tökös, biztosan felkeresi a horvát Black Gust és Divided Minds zenekarok koncertjét. A tavasz során mindkét banda fellépett már hazánkban, de a technikai okokból szűk körűvé tett bulit csak nagyon kevesen élvezhették, akik viszont bejuthattak, biztosan remekül szórakoztak, állítólag részeg tinédzserek püfölték egymást a gördeszkáikkal. A horvát hardcore-est ezúttal mindenki előtt nyitott kapukkal újrázik. A koncertek után a Psycho Galore és a Pyramids Don't Exist zabolátlan garázsrockkal és punkkal felel a krampuszbuli hangulatáért. Szombat, 20:00, Beat on the Brat (Budapest, Nyár utca 20.)

Szombat este fellép az egyik legrégebb óta létező magyar indie zenekar, az Amber Smith is. A csapat legújabb, Another Way című kislemeze a múlt héten jelent meg, a felvételeken ráadásul közreműködött Halott Pénz is. A csapat egy fiatal zenekar, a Cante Diem társaságában áll majd a GMK színpadára. A koncertek után a British Mood indie rehabján lehet majd tovább ropni. Szombat, 21:00, Gozsdu Manó Klub (Budapest, Király utca 13.)

Amber Smith - Hello Sun

Tízéves fennállását ünnepli a Deck Attack, a jeles mérföldkő apropóján pedig elhozzák a Punks Jump Up brit formációt, a Kitsuné kiadó egyik üdvöskéjét. Az ünnep alkalmából néhány hazai barát is megfordul a lemezjátszók mögött: Infragandhi, Cyborg Templar, Negro, Palotai, Superman és Kovary is ott lesznek. Interjúnk a főszervezővelSzombat, 22:00, Fogasház és -kert (Budapest, Akácfa utca 51.)

Akár jótékony célzattal is bulizhatunk a Tesco Disco Mikulás Morzsapartyján, ahová a belépő legalább egy darab bármilyen csokoládé – de ha valaki esetleg mohóságában elfogyasztaná, mire odaér a Mika Tivadar Mulatóba, annak 500 forint. Az összegyűlt édességek a Mikulásgyár segítségével jutnak majd el a rászoruló gyerekekhez. Szombat, 23:00, Mika Tivadar Mulató (Budapest, Kazinczy utca 47.)

De hol pihen ki a Télapó ennyi bulit?

Akár otthon is maradhatna, ki sem dugva az orrát a lakásból, de végigjárhatja még egyszer az ajánlónk elején felvázolt adventi túrát, megnézheti Lydia Lunch nowave-királynőt, vagy felkeresheti a Müszi hanglemezbörzéjét és bolhapiacát is. A pultokon sok-sok bakelit, CD, kazetta, koncert-DVD, zenei témájú könyv és relikvia közül lehet válogatni, adni, venni vagy akár cserélni is. Közben az esemény szelleméhez kapcsolódó kerekasztal-beszélgetés is lesz a Zeneipari Hivatal szervezésében, amelyen Dr. Máriás, Jávorszky Béla Szilárd és Vályi Gábor (Shuriken) vesz majd részt.