A nagy szépség lett a legjobb európai film

2013.12.08. 20:03

12. alkalommal osztották ki Berlinben az Európa Filmdíjakat szombat éjjel. A helyszín a nyugat-berlini Haus der Berliner Festspiele volt. 20 kategóriában osztottak díjakat 2900 európai filmes szavazatai alapján.

A díjátadó előtt egy órával érkeztek a nagy nevek, Francios Ozon francia filmrendező, Catherine Deneuve, Christophe Lambert, Pedro Almodóvar, addig többnyire a német filmes szakma színe-javától hemzsegett az előtér, bár a Hollywoodban is sikeres Diana Kruger talpig strassz ruhájában jóval a többiek előtt érkezett.

A díjátadó előtt az Európai Filmakadémia elnöke, Wim Wenders köszöntötte a nézőket, Catherine Deneuve-öt franciául, Almodóvart spanyolul. Deneuve életműdíjat kapott, Almodóvart pedig azért díjazták, mert öregbítette az európai mozi hírnevét a világban. Ezt előre bejelentették, így nekik nem volt miért izgulniuk. Azaz Almodóvarnak igen, mert legutóbbi filmje, a Szeretők, utazók indult a legjobb vígjáték kategóriában.

„Ez a 12. alkalom, hogy Berlinben osztják ki a díjakat, és az első, hogy nem Haneke viszi haza az összeset, sőt a jelöltek közt sincs”- kezdte a műsorvezető. Az első díjat Ennio Morricone nyerte, természetesen a legjobb zeneszerző kategóriában, amit ezúttal a Senki többet című film zenéjéért kapott.

Ezután A tetovált lányból ismert Noomi Rapace lépett színpadra, hogy átadja Almodóvar díját az európai mozi hírnevének öregbítésért. Almodóvar-filmek ikonikus figurái perdültek a színpadra: Rossy de Palma, Elena Anaya, Blanca Suarez, Paz Vega, Javier Camara, Raul Alevaro, Carlos Areces, Hugo Silva. A Szeretők, utazók betétdalát énekelték, és a végén egyszerre Almodóvarra mutattak.

„Mindig mérges vagy, amikor nem tudjuk a szövegünket, ezért most csak rövid szövegeket tanultunk meg hogy ne süljünk bele”- mondták, és tényleg mindenki szinte csak egy szótagot mondott: „Csak azt akarjuk neked mondani,- adták szájról-szájra a szavakat -, hogy mennyire szeretünk.” „Eldöntöttem, hogy komoly maradok, de ezek után ez kizárt”- mondta meghatottan a rendező. 

A harmadik díj az elsőfilmeseket illette: senkit nem lepett meg, hogy az Oh Boy! rendezője, Jan-Ole Gerster kapta. Ez igazi kultfilmmé vált Németországban, már 3oo ezer néző látta. „Még jó, hogy ilyen kicsi a stáb. Mindenkivel inni akarok, külön-külön” - mondta a rendező.

A legjobb dokumentumfilm díját Joshua Oppenheimer Az ölés aktusa című filmje nyerte, amely az 1965-ös indonéz tömeggyilkosságok nyomába ered, amikor a hadsereg több mint egymillió embert végzett ki. Oppenheimer a téma ellenére viccesre vette a figurát. „Én azok közé tartozom ma este, akik jól beszélnek angolul” - mondta az angol rendező. „Örülök, hogy itt Berlinben vehetem át ezt a díjat. Berlin jól ismeri azt a népirtást, amit a filmemben bemutatok. A nagymamám még itt született, de eljött, mielőtt késő lett volna”.

A legjobb animációs film díját a The Congress című rajzfilm kapta, ami 9 országban készült és több mint 2oo animátor dolgozott rajta. A filmben Robin Wright, Sean Penn volt felesége válik rajzfilmfigurává és adja el saját maga szkennelt változatát a legnagyobb hollywoodi stúdiónak. A szerződés 2o évre szól, a lényege, hogy Robin Wright örökké fiatal marad minden szerepében.

A legjobb színésznő díját Christophe Lambert adta át, Keira Knightley, Barbara Sukowa, Naomi Watts, Veerle Baetens és a román Luminita Gheorghui a nálunk is látható Anyai szív című filmből versengtek érte. A győztes Veerle Batens Elise szerepéért az Alabama és Monroe című filmben. A film egy szerelem és házasság története, ahol minden csodás és kerek volna, ha nem lenne kislányuk halálosan beteg. „Köszönöm a szerepemnek és Elise alakjának, hogy itt lehetek. És köszönöm neked Belgium és kérlek, maradj olyan, amilyen vagy flamand és vallon egyszerre.”

A legjobb színész díját Diane Krugertöl vehette át Toni Servillo, A nagy szépségben nyújtott alakításáért. A legjobb forgatókönyv díját Francois Ozon kapta a Házbanért, a legjobb rendező díját pedig Paolo Sorrentino nyerte, szintén A nagy szépségért. Ezután vehette át a 70 éves Catherine Deneuve az életműdíjat. Wim Wenders meghatottan beszélt a színésznőről. „Mit is mondhatnék, mikor itt ülsz előttem. De nem most állt el a szavam tőled, hanem 5o évvel ezelőtt, amikor először megláttalak. Ma, 1oo filmmel és főszereppel később még mindig te vagy a leghitelesebb színésznő és a legszebb nő az egész földkerekségen. Mi a titkod?”

Az est legfontosabb díját, a legjobb filmért járót szintén A nagy szépség nyerte. A díjátadót követő partin viszont egyértelműen a spanyolok, Almodóvar asztaltársasága vitte a prímet, hol tízen, hol egyesével spanyol dalokat harsogtak az asztal tetejére állva, vagy a függöny mögé bújva. A győztes olaszok két emelettel lejjebb egy sarokban decensen eszegettek.