Árpád
-3 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Megszűnik a Magyar Fesztivál Balett

2013.12.09. 13:13

„A Magyar Fesztivál Balett 17 évi működés után, anyagi erőforrás hiányában kénytelen felfüggeszteni működését” – jelentette be a hírt Markó Iván, a társulat vezetője hétfőn egy hivatalos közleményben. Markó a társulat nevében is köszönetet mondott „annak a sok százezer nézőnek, akik 1996 óta figyelemmel kísérték a Magyar Fesztivál Balett előadásait”. A társulatvezető nem közölt további részleteket az ügyben.

Tavaly szeptemberben a Markó Iván vezette Magyar Fesztivál Balett 130 millió forintos támogatást kapott a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból. A döntés miatt 40 táncművész tiltakozott egy Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett levélben. A társulat ráadásul már májusban is kapott 25 millió forintot pályázat nélkül, közvetlenül a kormánytól. Orbán Viktor válaszlevelében megírta nekik, hogy jóleső érzéssel tölti el, hogy a táncművészek nem a Magyar Fesztivál Balett támogatásának megszüntetését kérik. A miniszterelnök ezután arra kérte a művészeket: méltányolják, hogy a magyar kormány az életművükkel kiemelkedőt alkotó, hazánkat a világ élvonalába emelő egyéniségeket különösen is elismeri.

Idén májusban szintén a kormányzati támogatás miatt zavarták meg a társulat Az ember tragédiája című táncszínházi adaptációjának bemutatóját a Magyar Színházban, írja a Hvg.hu. Akkor a nézők egy csoportja Gulyás Márton, a Krétakör ügyvezetőjének vezetésével bekiabálásokkal zavarta meg a tapsot. Azt követelték, Markó adjon számot arról a 130 millió forintról, amelyet tavaly kapott a Magyar Fesztivál Balett a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból.