Rippl-Rónai lesz Kaposvár arca

2013.12.16. 15:53

Egyedülálló imázsépítésbe fogott Kaposvár azzal, hogy arcának a város világhírű szülöttét, Rippl-Rónai Józsefet választotta. Májusban lesz Rippl-Rónai-fesztivál, és december 15-én vasárnap – az imázsépítés részeként, a Magyar Államvasutak Zrt.-vel való együttműködés nyomán – elindult a Rippl-Rónai InterCity vonat is, ami közel 3 óra alatt teszi meg a Budapest–Kaposvár távot.

„Hazánkban egyedülálló kezdeményezés, hogy egy város oly markáns módon elkötelezze magát egyetlen személy mellett, mint azt Salzburg teszi Mozarttal. Mivel mindig is büszkén vallottuk,hogy Kaposvár a festők városa, nem volt kérdés, hogy az európai hírű festőművészt és grafikust, Rippl-Rónai Józsefet válasszuk Kaposvár »arcának«, akinek fantasztikus életműve a legnagyobbak közé emelte, de sosem felejtette el, honnan származik” – mondta el a Kapos.hu-nak a város polgármestere, Szita Károly.

2014-ben a festő születésének hetében megrendezik az első Rippl-Rónai-fesztivált, amelynek keretében Rippl-Rónaihoz köthető képzőművészeti kiállításra és nemzetközi tudományos konferenciára kerül sor. Már eddig is történtek erőfeszítések a festő életművének gondozására, tavaly felújították a Rippl-Rónai-villát és a festőművész szülőházát, illetve létrehozták a Rippl-Rónai Látogatóközpontot.