Jön A tetovált lány folytatása

2013.12.18. 10:15

Új szerző ír folytatást Stieg Larsson Millennium-trilógiájához a 2004-ben szívinfarktusban elhunyt író kiadójának keddi tájékoztatása szerint. A Norstedts közölte, hogy szerződést írt alá David Lagercrantz-cal, hogy folytassa az újságíró Mikael Blomqvist és a hacker Lisbeth Salander történetét. Az új regény 2015 augusztusában jelenik meg a tervek szerint - írja az MTI.

Az 51 éves David Lagercrantz újságíróként, szakkönyvek és regények szerzőjeként egyaránt ismert, tavaly Ez vagyok én, Zlatan Ibrahimovic címmel életrajzi regényt írt a futballsztárról. A tetovált lány-trilógia folytatása teljesen új elemekre épül és semmit sem tartalmaz majd a széria negyedik részének vázlataiból, amelyeket még Stieg Larsson vetett papírra - derült ki Eva Gedin, a kiadó vezetője tájékoztatásából.

"Nagy felelősség folytatni a megkezdett munkát, de Larsson főszereplői megérdemlik, hogy tovább éljenek, csakúgy mint a Pókember és Pán Péter" - mondta az Expressen című svéd lapnak az író. A tetovált lány, A lány, aki a tűzzel játszik, valamint A kártyavár összedől című könyvéből 50 országban több mint 75 millió példány kelt el, a történetből sorozat, majd három film is készült Svédországban, majd David Fincher elkészítette a hollywoodi remake-jét is.

Stieg Larsson barátnője, Eva Gabrielsson 2010-ben egy interjúban azt nyilatkozta, nem valószínű, hogy megjelenik a Millennium-trilógia folytatása. A három regényt jegyző Larsson 2004-es halála előtt ugyan valóban a negyedik részen dolgozott, de nem írt meg beőle annyit, hogy azt bármilyen formában is ki lehessen adni.

A BBC4 rádiónak adott interjújában Garielsson elmondta, hogy istenigazából csak a regény eleje van készen, a kézirat úgy 200 oldalas lehet. "Jól ismertem Stieg munkamódszerét, így majdnem biztos, hogy ez a 200 oldal sem koherens egész, hanem inkább történetszálak, ötletek halmaza. Stieg nagyon spontán író volt, a jeleneteket úgy írta meg, ahogy eszébe jutottak, és csak később rendezte össze a meglevő anyagot. Ez így nem kiadható."

Az írónő több mint három évtizeden át volt Larrson élettársa, de sohasem házasodtak össze, ezért jogi úton kell harcolnia az író hagyatékáért, ami Larsson családjára szállt. Garielsson 2011-ben könyvet is írt Larssonról "There Are Things I Want You To Know" about Stieg Larsson and Me címmel.