Orvosok és írók is pályáztak a Velencei Biennále magyar kiállítására

2013.12.18. 11:25

Minden eddiginél több, tizenhét pályamű érkezett be a 14. Velencei Építészeti Biennále magyar pavilonjában 2014. június 7. és november 23. között megvalósítandó kiállításra.

Az építészet alapelemei lesz a központi téma

A zsűri

A szakmai testület munkájában Gulyás Gábor mellett Boros Géza művészettörténész, a szaktárca művészeti főosztályának helyettes vezetője, Ferencz István Kossuth-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) építőművészeti tagozatának vezetője, Finta József Kossuth-díjas építész, az MMA és az MTA rendes tagja, Markó Balázs építész, a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karának intézetvezetője, Nagy Tamás Ybl-díjas építész, Pásztor Erika Katalina építész, médiaművész, az Építészfórum megbízott főszerkesztője, valamint Sáros László György Ybl-díjas építész, az MMA tagja, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke vesz részt.

A tizenhét munka nagy része csapatmunka, így a pályázaton összesen több mint ötven fő vesz részt, köztük nemcsak építészek, hanem irodalmárok, néprajzosok, gépészmérnökök és kutatóorvosok is – mondta el az MTI-nek a magyar részvételért felelős nemzeti biztos, Gulyás Gábor. 

A zártkörű prezentációk kedden kezdődtek, és csütörtökig minden pályázó bemutathatja az anyagát a zsűri előtt.  A kiírás szerint a kiállítás megépítésének, és a kapcsolódó katalógusnak az együttes költségkerete nem lehet több 20 millió forintnál. A döntéshozatal várható időpontja december 30., az eredményhirdetést követően valamennyi benyújtott pályázati anyag felkerül a magyar kiállítás honlapjára.

„A Velencei Biennále vezetése egyre inkább azt célozza, hogy a nemzeti pavilonok mindjobban kapcsolódjanak a központi kiállításhoz is. Azért is hozzuk meg ilyen hamar a döntést, mert azt szeretnénk, hogy a magyar pavilon jövő évi kiállítói viszonylag korán, a tavasz elejétől munkához láthassanak Velencében, és részt vehessenek a biennále nemzetközi projektjeiben” – mondta Gulyás Gábor.

A 14. Velencei Nemzetközi Építészeti Kiállítás főkurátora Rem Koolhaas lesz, a jövő évi biennálénak a holland építész a Fundamentals (Alapelemek) címet választotta. Koolhaas szándékai szerint a 40 ország részvételével meghirdetett kiállítás nem az építészekről, hanem az építészetről fog szólni, annak elementáris alkotóelemeit a középpontba állítva. 

A tavalyi Velencei Biennále pályázatán Asztalos Zsolt Kilőtték, de nem robbant című munkája nyert, ami a Magyarország területén előkerült, fel nem robbant bombák történetét dolgozta fel és gondolta tovább.

Fel nem robbant bomba Magyarország