Most tényleg csak a legjobbakat nézze meg

2013.12.31. 15:15

Január

A 18 éves László Loren viharsebességgel tört cool babérokra Maismonsieur nevű fotóblogjával, de túl a coolságon és a népszerűségen azért érdekelte a szerkesztőket, mert valóban nagyon erős hangulatú és beszédes módon mutatja be a belpesti artsy bulikat. A készítők felvették, ahogy Loren a haverokkal alapozik a blog egyéves születésnapi bulijára egy lakásban, és ahogy utána természetfotósként végigkattintja a tömeget a Toldiban.

Minek kell koncepció egy félmeztelen lányhoz?

„Nagyon jó hangulatú forgatás volt, Lorenéknél csak némán álltunk az ajtóban, szinte nem is kérdeztünk, csak hagytuk beszélgetni a barátaival” – meséli Ács Dani, aki Plankó Gergővel és Botos Tamás operatőrrel készítette a videót, amire 125 ezer néző volt kíváncsi. Loren eleinte izgult a forgatástól, és nehezen hitte el, hogy a vágásnál nem pont a hibákat akarják majd bevágni, de végül ő is elégedett volt az eredménnyel, sőt, azóta is jóban vannak a stábtagokkal.

Fontos változás viszont, hogy Loren nem sokkal a videó után, végülis az egésznek a csúcsán abbahagyta a Maismonsieur-t, „ami egy 18 éves lánytól szokatlanul érett döntésnek tűnik” – kommentálta Ács Dani. Eltűnni azonban biztos nem fog: túl azon, hogy idén is Cool listás lett, ő vette fel a Bermuda London videóklipjét.

Ács Dani másik nézett videója volt a hónapban (123 ezer nézővel), amikor Tbg-vel szánkózni mentek az Alföld közepére, egy 50 milliós EU-s támogatással épült elképesztően pici dombra. Amin még hó sem volt.

Kazinczy utca: megszoksz, vagy megszöksz

„Az alvó város felébredt álmából” – mondja videónk egyik szereplője annak kapcsán, hogy Budapest belvárosa egyszercsak világhírű bulinegyeddé alakult át. Az ősz egyik legforróbb témájának megpróbáltuk minden oldalát megfogni: a bulik sűrűjét, a részegen ordítozó brit turistákat, a szórakozónegyed és kultúra utcája koncepciót, a jelenség miatt panaszkodó és a pezsgést szerető lakókat is.

A belengetett csendrendelet miatt akkoriban minden médium elkezdett a témával foglalkozni, mi pedig úgy éreztük, sikerült a többieknél egy kicsit mélyebbre ásnunk. Ehhez Tamás Bence, Ács Dani és Szász Barna szerkesztők több éjszakán és nappalon át forgattak a környéken Botos Tomival és Bakró-Nagy Ferivel, aztán pedig nagyokat vitatkoztak azon, hogy melyik nézőpontot hogyan és milyen arányban kell megmutatni a videóban. A vágás épp ezért jó nagy feladat volt, de megmentette a The Voice vágásából frissen visszatért vágónk, Iván Róbert (aki azóta már az Indexvideó helyettes rovatvezetője is lett). A csendrendeletet időközben visszavonták, de a videóban említett problémák nagy részét azóta sem sikerült érdemben kezelnie az önkormányzatnak.

Érdekesség, hogy a videó egyik fő megszólalója, a Kazinczy utcai Macesz Huszárt és Métert tulajdonló Száraz István azóta maga is hírportál alapított, vs.hu néven.

Fontos volt még a hónapban a Római-partról és az oda tervezett mobilgátról szóló videónk, amelynek hatására egy egész éven át tartó vita és tiltakozássorozat indult, a főváros pedig legalábbis elhalasztotta a projektet. Illetve készült egy nagyon jó hangulatú Stenk is DJ Titusszal, az újrahasznosított kütyühangszerek Beethovenjével.

Február

Ács Dani több blogon is olvasott egy családról, akik ágakból építettek házat Csenyétén, az ország egyik legelmaradottabb településén. Dani épp Miskolcon forgatott, amikor úgy döntött, ellátogat a faluba. A helyiek vezették el a családhoz, akik bizalommal fogadták őket. Az operatőr Botos Tamás is ráérzett a videó stílusára, így született meg az év második legnézettebb videója, Az ország legszegényebb családja, amit 174 ezer nézővel.

Az ország legszegényebb családja

A hónap ellenpontja Aleska Diamond, a pornó Palvin Barbija - Aleska Diamond: Visszanézem magam, és egy szőke picsát látok (133 ezer nézővel), akinél természetesebben senki sem tud arról beszélni, miért nem szereti a szembespriccelést. A videóban részt vevő Szabó Peti is sokkal jobban érezte volna magát a forgatáson, ha interjú közben nem veszi fel véletlenül kihangosítva az anyukája hívását.

Aleska Diamond: Visszanézem magam, és egy szőke picsát látok

Februárban készült el Fiantok Dani kétrészes videója az afganisztáni magyar katonákról (Zavarjuk a térerőt, hogy ne robbantsanak  és Motorral jönnek a merénylők). Dani hazatérése majdnem annyi időbe telt, mint maga a forgatás, és ebben a hónapban ráztuk fel az évértékelő műfaját is Gyurcsány Ferenccel és Orbán Viktorral.

Március

Március 15-ére szerettünk volna valami különlegessel készülni, így jött létre ez a videoklip, aminek főszereplői a romkocsma félhomályábán merengő fiatalok, akik a merengés mellett ezúttal jó zenére slammelnek. Az ötlet, hogy a „Mit jelent nekem a magyar?” kérdésre slamben válaszoljanak, az előadóktól jött, mi pedig rögtön azt gondoltuk, üljenek be a Pilvax kávézóba, a kamera pedig vágás nélkül pásztázza végig a 21. század Petőfi-jelöltjeit. A Pilvax sajnos nem vállalta, így a Mika húzott ki minket a bajból. Óriási szerepe volt még a klip hangsávját adó Amoeba zenekarnak is, akik egy napon belül, a videó nyers vágottját nézve játszották fel hozzá az original soundtracket.

Slammerek szerint a magyar

A klip elkészültét nehezítette a nagy márciusi hóvihar is, mert a videót irányítgató Szász Barna az utómunka utolsó két napját egy győri autópályalehajtónál elakadva töltötte (miközben a hónap másik népszerű videójában nyilatkozó fideszes képviselők szerint a hóhelyzet kezelése tökéletes volt). Az egysnittesnek tűnő klip végül 4-5 vágással állt össze, Hipra grafikáit és a szövegeket pedig Nagy Dániel vágó after effectsezte bele, last-minute üzemmódban.

Viszonylag kevés zsidózás mellett 10 ezer megosztást és rengeteg jó visszajelzést kaptunk, azóta is gondolkodunk valamilyen folytatáson. (teljes stáblista itt)

2014: jön a hullám, vagy marad minden

Márciusban készült a méltán népszerű Riszpekt Ház sorozatunk utolsó darabja, ami a 2014-es választásokkal foglalkozott, esélyeket és várható forgatókönyveket latolgatva. Nagy anyag volt, megszólalt benne minden fontos politikai szereplő, a Tbg-Plankó trió pedig nemcsak az egész műsorral, politikai elemzőzéskedéssel, pónilovaglással, de a zárójelenettel is kitett magért. „A dunaparti jelenet volt életem leggyötrelmesebb forgatása” - meséli Tbg. „Nemcsak azért mert last scene, hanem mert szakadt a hó, hideg volt és a Peti végig úgy gecizett, mintha Horváth Ádám lenne” – ehhez talán nem árt tudni, hogy Szabó Péter a Riszpekt harmadik lába volt, nemcsak vágóként, hanem hóesős vagy parlamentrobbantós SpecialFX mesterként. Horváth Ádám pedig a Szomszédok rendezője, Peti egykori tanára az SZFE-n.

„A vágás a legkeményebb riszpektes utómunka volt, én akkor láttam először a Plankítón is, a mindig friss és üde Plankítón!, hogy készen van - valami 11-re lettünk kész. Akkor rajzoltam a téli hidegben széjjelfagyó katonát is a falra a szobában, őszinte kép, totál kész voltam.”

TBG falfestménye az utolsó Riszpekt Ház vágásakor (irodai fal és filctoll, 2013)
TBG falfestménye az utolsó Riszpekt Ház vágásakor (irodai fal és filctoll, 2013)

A műsornak többek között azért lett vége, mert Bencéék elmentek az Indextől. Nehéz időszak volt ez a maradóknak és a távozóknak is, azóta is könny szökik a szemünkbe, ha a távozókra gondolunk, és igyekszünk sokat bulizni egymással. Ez kezdetben heti 3 bulit jelentett, és nagyon fárasztó volt.

A hónap legnézettebb videója a Fidesz székház elfoglalásáról szóló videónk volt (141 ezer indítás), nem kis részben az aktivisták arcába sósavat ígérő bácsi miatt. Az egyik legviccesebb videó pedig Fiantok Dani Csináld magad 4D mozija lett, amelyben a mókamester TBG és bohókás Bakró-Nagy operatőr többek között lángszóróval pörköli és akváriumban fojtogatja Fiantok kollégát.

Április

Négy nappal azután született az állami csajozós videó, hogy Dezső András a Hvg.hu-tól átigazolt az Indexhez, lényegében ez volt nálunk az első saját ötleten alapuló munkája. Azért a Széll Kálmán téren forgatta le Bakró Ferivel, mert ez a helyszín volt a legideálisabb a kandikamerázásra. Másnap derült ki, hogy a videón utoljára szereplő lány Andris egyik régen látott ismerősének lánya, akit csak azért nem ismert fel, mert akkor látta utoljára, amikor a lány még csak 4 éves volt. „Az édesanyja hívta fel a sógoromat, miután látta a videót, így állt össze a kép” - mesélte. A videót eddig 120 ezren nézték meg.

Kipróbáltuk az állami csajozást

Ugyanebben a hónapban András még trafikosnak is kiadta magát, így derült ki, hogy hemzsegnek a strómanok a trafiknyertesek között (95 ezer néző). Szintén 95 ezren voltak kíváncsiak arra a videónkra is, amit G. Szabó Dani és Jellinek Dóra készített egy érdi szakközépben, ahol egy helyettes államtitkár próbálta népszerűsíteni az alaptörvényt több, de inkább kevesebb sikerrel. Ebben a hónapban készült el a Mercedes-buszok átadását megörökítő propagandavideónk (41 ezer), Bakró Feri, Tenczer Gábor és Szabó Peti munkája.

Ekkortájt szálltunk be egy hiénataxiba is, kíváncsiak voltunk rá, mennyivel húz le minket. Bakró Feri operatőr így emlékszik vissza az akcióra: „Felkészültünk technikával, mint egy stasi ügynök 72-ben, hogy aztán a helyszínen radikálisan egyszerűsítsük a dolgot: a taxink hátsó szélvédője úgy volt fóliázva, hogy forgatni tudtunk kifelé, de ők nem láttak minket. Persze mi előbb értünk a Keletiből a budai hotelhez, ahol vártuk a hiénát. Megérkezett, én a hátsó ülésen térdelve vettem a kocsiját, ahogy megállt közvetlenül mögöttünk. Kisvártatva kiszállt a taxis és elindult felénk. Hazudnék, ha azt állítanám, nem állt meg bennünk az ütő, mikor odajött és bekopogott az ablakon a sofőrünket kérdezve. Szerencsére nem szúrta ki, mit csinálunk, csak pénzt váltatott, Fiantok Dani tízezreséből nem tudott visszaadni. Pedig nem kellett neki sokat :DDD Azóta minden visszazökkent a helyére, barátunk ismét taxizik”. 

Legendássá vált az az áprilisi videónk is, amiben Orbán Viktor az egyik újonnan átadott Mercedes buszon utazva árulja el Tarlós István főpolgármesternek, hogy „vissza akar szerezni” egy Andrássy úti ingatlant, ami jelenleg egy portugál befektető tulajdona. Ha pedig ehhez törvény kell, akkor majd Orbán csinál egyet (98 ezer néző).  

Május

Májusban annyira meglepő, erősen gagyiba hajló Nemzeti Összetartozás Dallal rukkolt elő a kormány a közelgő Trianon évforduló kapcsán, hogy az egész szerkesztőség egy emberként kapott sokkot, és egyértelmű volt: ezzel valamit kezdenünk kell. Így jött létre a dal hamisíthatatlan hangulatú karaoke verziója, melyben a szaxofont Dés László és Szent Martin együtt fújja váltva, Gerendás Péter gitárkíséretére, az együttest pedig természetesen Kocsis Zoltán vezényli.

Itt az Összetartozás dalának karaoke-verziója!

A kajszi tematika miatt szerepet kap még BARACK Obama és egymás talpára lépő tánckar is, érdemes hát újranézni! SzabóZ alapötletét Szász Barna és Jellinek Dóra virágoztatták ki, de besegített Fancy Dress Party Péter is, aki akkor a kult rovat gyakornoka volt, mostanra viszont felhagyott az újságírással, s csak a zenélésnek meg a Cool Listának él. A karaoke verzióhoz a semmiből kellett újrahangszerelni a dalt, amit az egyik vezető hazai reggae/dancehall együttes készített irdatlan gyorsasággal, inkognitóban.

A köcsögmentesítés védőburok

Köcsögmentesítés néven hirdetett programot egy kis, többségében romák lakta Baranyai falu (Cserdi) cigány polgármestere, botrány is lett belőle, Horváth Balázs, Miklósi Gábor és Szilli Tamás pedig lement megnézni, hogy milyen lehet egy homofóbnak tűnő cigány polgármester, és végül pont nem botrányt találtunk. A falu alulról felkapaszkodott, nagy eredményeket elérő polgármestere munkát teremtett a helyieknek, sőt, együtt dolgozik velük, a település pedig egyre szépül, és a bűnözés is töredékére esett vissza. A polgármester szerint éppen erről szól az elnevezés is, hogy ne legyen senki bűnöző, ne kerüljön a börtönbe „köcsögnek”.  A 72 ezres nézettségű videóban elmondja, a melegeket nem akarta megsérteni. Karácsonykor pedig megint felhívták magukra a figyelmet: 1 tonna zöldséget adományoztak budapesti rászorulóknak. Kiváncsian várjuk, mi lesz a cserdi romák következő húzása!

Májusban szanaszét szaggatták még a nézők a királyréti napelemes kisvasútról szóló videónkat (12 ezer megosztás, 81 ezer néző), de népszerű volt még az első Állami Párválasztó Bulit bemutató videónk is, illetve volt egy különleges debütálás: Bohus Péter, a sportrovat (avagy Sport Géza) vezetője parádésan alakította a szervilis riportert Orbán Viktor 50. születésnapjára készült videónkban (77 ezer néző).

Június

A júniust egyértelműen az árvíz vitte a hátán. Rengeteg anyagot forgattunk, Szabó Peti elugrott egy délutánra Győr környékére, hogy aztán három nappal később keveredjen haza.

Dezső Andris régóta ismert városi extrémsport körökben, egyebek mellett a deszkás pikniket is szervezi. Talán ezért bíztak meg benne a gerilla wakeboardosok és avattak be minket terveikbe: dobnának egy háromszázhatvanat a megáradt Dunán, ha már így házhoz jött. Az eredeti résztvevők hirtelen Kínába utaztak egy bajnokságra, így ugrottak be helyettük a szereplők az utolsó pillanatban.

Nyugodtan kijelenthetjük: egy hosszú, nehéz, összetett forgatás volt. Szilli Tomi és Bakró Feri mentek két nagy kamerával, a gumicsizmás Szász Barna fényképezővel forgatott, Andris pedig irányított, szakértett és az állványokat is hozta. A szokásosnál több és bonyolultabb technikát hurcoltunk bringával, taxival és a wakeboardos srácok barkas kisbuszával a félig lezárt városban ugrálva a lehetséges helyszínek között. Aztán minden összejött, ami egy ideális videóhoz kell: ugrások, esések, poénok, nézelődők, siker, interakció hivatalos szervekkel, és elengedéses happy end.

Gerillawakeboard a rekordvízben

A vágatlan anyag összeszinkronizálva is több mint 4 óra volt. Ezt Iván Robinak, a vágónak kellett gatyába ráznia: „Nem is a 3 kamera összeszinkronizálása volt a nehéz, amik ráadásul a forgatás körülményeire való tekintettel csapó nélkül forogtak, majd ezekből összeválogatni egymáshoz az ideális képeket. Utána egyesével is végig kellett nézni és hallgatni az összes, kb. 10 órányi felvételt, hiszen bárki, bármelyik kamerába mondhatott bármit, ami a szituáció miatt érdekes lehetett, hiszen a kamerák összevissza forogtak több helyszínen is egyszerre. És persze rohanni kellett az anyaggal, “helyzet volt”, nem várhattunk vele napokat."

Hát így varázsolt olyan filmecskét Robertó, amiből a 444.hu szinte rögtön mémet csinált, majd az angol változatot a legmenőbb külföldi deszkás oldalak is felkapták és világszerte nyolcvanezren megnézték.

A videó nagyon erős indulatokat keltett, rengetegen imádták, de rengetegen gondolták úgy, hogy amíg másoknak a házát viszi a víz, addig mindenki üljön otthon, legfeljebb homokzsákot pakolni menjen ki az utcára, a deszkás srácokat rögtönítélő bíróság elé kéne állítani szabotázs miatt, és mi is jobban tennénk, ha a helyzethez illő komoly anyagokat forgatnánk.

Két másik anyagot emelnénk még ki ebből a hónapból. Az egyik, amiben Fiantok Dani a makrokörnyezet helyett az árvíz mikrovilági pusztítását tárta fel, mondhatjuk, hogy  egyedüliként az országban hangyákat mentett. A semmi, vagyis az árvíz közepén töltött hosszú-hosszú várakozás szülte az ötletet: ha ritkás a mentendő vadállomány, mentsünk olyat, amit senki más!

De mi lesz a hangyákkal?!

A másik Pándi Balázs indexes antréja, egy trilógia az Attractionről. Ikszeljük be a naptárban, itt dolgozott először együtt a videórovat House és Cuddyja, Balázs és Jellinek Dóra! Először a hazai sajtóból szinte egyedüliként elutaztak Londonba, hogy a helyszínen faggassák a rajongókat, utána Balázs a csapatot a Csillag születikből kiejtő magyar zsűrit kérdezte, hogy végül a visszatérő társulatot nagylelkűen átengedje a médiának.

Ahogy szakállas szerkesztőnk Coelhot idézte: „A lemondás nem csak elvesz tőlünk, hanem hozzá is tehet valamit az életünkhöz."