2014, itt jövünk!

2014.01.03. 19:58
A szilveszteri tivornya után mérsékelt hétvégével veszi kezdetét 2014. Viszont semmiképp se gubózzon be otthonában, hiszen Rákosi, a sátánizmus és Középfölde is önre vár! Az Index hétvégi programajánlóját olvashatják – idén először.

Lukra fut a tej (péntek)

Jodorowsky-maratont rendez a Magyarhangya az Átrium Film-Színházban, amely során hazánkban először kerülnek vászonra a jelenleg 84 éves rendező klasszikusai. Az orosz zsidó családból származó chilei művészt a filmtörténet egyik legnagyobb hatású szürrealista rendezőjeként tartják számon. A maraton során megnézhetjük például Jodorowsky önéletrajzi filmjét, vagy a Szent Hegyet és a Vakondot is akár. Csütörtöktől szombatig, Átrium Film-Színház (Budapest, Margit körút 55.)

Egyenesen a kilencvenes évekbe repít vissza a Dürer majdnem-fesztiválja, melyen tribute-zenekarok tisztelegnek példaképeik előtt: a Red Hot Chili Peppers életművének legjavát a Good Time Boys tálalja, a Subscribe Rage Against The Machine-számokat játszik majd, a Faith No More dalait pedig a Fish, a Heaven Street Seven, a Grand Mexican Warlock és a Hollywoodoo tagjaiból verbuválódott szupergrupp adja elő. Péntek, 19:00, Dürer Kert (Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21.)

Újévköszöntő koncerttel köszönti 2014-et Víg Mihály kultikus zenekara, a Balaton. A magyar underground megkerülhetetlen együttese újra előveszi emblematikus, utánozhatatlanul szomorkás rock'n'roll-sanzonjait. Péntek, 21:00, Hunnia Art Bisztró (Budapest, Bank utca 5.)

Tej folyik a lyukba, hiszen az egykori Vörös és Kék Yukban ad nagykoncertet Pálinkás Tamás, az Isten Háta Mögött énekes-frontemberének elektropop projektje, a TEJ. Fellép még a Spacesh!t és a Muriel. Péntek, 21:00, Supersonic, avagy Blue Hell & Red Hell (Budapest, Fényes Adolf utca 28.)

Olyan magyar dj-ket ígér a Toldi klub No Kids on the Block nevű bulija, akik körbezenélték már a fél világot New York-tól Shanghai-ig, és akik felnőtt fejjel tekintenek az elektronikus zenére. A lemezjátszók mögött Add2Basket, Jaffa Surfa és Bal5000 pörgeti a house-t és a technót. Péntek, 22:00, Toldi klub (Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)

További vidámságot tartogathat még az Ankert szilveszter utáni After after after partija, valamint a folkkocsmává avanzsáló Gólya népzenés táncestje.

Ördögimádat Rákosival (szombat)

Túlnyomóan vegetáriánus és vegán melegételt oszt a rászorulók részére a Food Not Bombs nevű, vallásoktól és pártpolitikától független nemzetközi szerveződés. Nem titok az sem, hogy a szervezetnek a világ majd' minden táján hatalmas átfedése van a helyi punk/hardcore-színterekkel, így az adománygyűjtő est során számos magyar hc-zenekar is koncertezik majd: játszik például a Human Error, a Fuseism, a Norms, a Rákosi, és még sokan mások. Az akció egyben állásfoglalás is a javak egyenlőtlen elosztása, valamint a kiváltságosak túlfogyasztása ellen. Szombat, 20:30, Trafó (Budapest, Liliom u. 41.)

Okkultizmussal, elképesztő frizurákkal, gitárszólókkal, farmerrel és bőrrel, vérfagyasztó üvöltésekkel és örödögimádó kamaszokkal csalogatja a metálosokat Beat on the Brat Under the Blade elnevezésű bulija. A nyolcvanas évekre fókuszáló tematikus est célja, hogy bebizonyítsa a heavy metal máig tartó coolságát. Szombat, 22:00, Beat on the Brat (Budapest, Nyár utca 20.)

Nem csupán zenei rendhagyósága, hanem egy külföldi távollétet megszakító ideiglenes hazalátogatás miatt ígérkezik különlegesnek Somló Dávid és Porteleki Áron közös koncertje. A Dorota zenekar kétharmada ezúttal cSoPort együttes néven játszik majd improvizatív és atmoszferikus zenét. Szombat, 20:00, Lumen kávézó (Budapest, Mikszáth Kálmán tér 2-3.)

A Rewind bulisorozat első idei vendége a kollektíva egyik barátja, a brit Dynamite lesz. A drum'n'bass-kultúra pörgős nyelvű MC-je a házigazdákkal osztozik meg az éjszakán, játszik tehát Palotai, Cadik, MC Zeek és Zosha is. Szombat, 22:00, Corvintető (Budapest, Blaha Lujza tér 1-2.)

Nemrég jelentette meg legújabb, egy asztronauta-házaspárról szóló lemezét a Képzelt Város, ők játszanak majd a hatvanas évek pszichedelikus rockjából merítkező Middlemist Reddel a Gozsduban. Utánuk a Bristish Mood Arctic Monkeys-bulija következik, természetesen sok-sok AM-dallal, és még számtalan indie-slágerrel. Szombat, 21:00, Gozsdu Manó Klub (Budapest, Király utca 13.)

Tündék és tévé (vasárnap)

J. R. R. Tolkien születésének 122. évfordulójára emlékezik a Magyar Tolkien Társaság az Urániában. A gyűrűk ura és A hobbit íróját különböző előadásokkal, kerekasztal-beszélgetéssel, filmvetítéssel és a tolkieni mitológiához kötődő színpadi produkciók idézik meg. Előadást tart például az új Hobbit-filmről Szirmai Gergő, a Hollywood Hírügynökség főszerkesztője, de részt vehetünk akár Ted Nasmith kanadai Tolkien-illusztrátor workshopján is. Vasárnap, 10:00 – 21:00, Uránia Nemzeti Filmszínház (Budapest, Rákóczi út 21.)

000 SAPA970203189970

Más izgalmas program nem igazán jut az év első vasárnapjára. Végső elkeseredettségünkben még megnézhetjük a Különben dühbe jövünket vagy a Farkasokkal táncolót a tévében, de ha inkább a párunkkal összebújva gyönyörködnénk szép helyek és ínycsiklandó ételek látványában, akkor a Bor, mámor, Provence sem tűnhet rossz választásnak.