A Mein Kampf az új Szürke ötven árnyalata

2014.01.09. 21:33

A rejtőzködő olvasók kedvencévé vált Adolf Hitler hagymázas politikai fejtegetései - olvastuk a Vocative egyik lebilincselően érdekes posztjában (köszönet illeti a Guardiant a linkért!). A Mein Kampf két kiadása masszívan az Amazon politikai-közéleti szekciójának 12, illetve 15. helyén tanyázik, de egyik kiadása a "Propaganda és politikai pszichológia" kategóriában az első helyet is megjárta.

Kiváló eladásaival Hitler 1939 - a II. világháború kitörésének éve - óta első ízben jutott fel a New York Times bestseller-listájára, és becslések szerint 1945-ös halála órta összesen már 152 millió dollár ütné markát - persze ha élne. A zsidó szervezeteket érthető módon felháborítja, hogy egy ilyen "ikonikus" cég a Holokauszt atyjának a könyveit árusítja, miközben - hívja fel a figyelemet Robert Singer, a Zsidó Világkongresszus elnöke - a pornótól tartózkodik. A poszt szerzője, Chris Faone megkérdezte az Amazon illetékesét az erkölcsi dilemmáról, de az a Mein Kampf hallatán elzárkózott minden válaszadástól. Faone hasonlóan járt az e-kiadások gazdáival is. 

A pontos e-könyv-eladásokat az Amazon és az iTunes erősen titkolja, de vélhetőleg százezrek vették meg Kindle-re az egydolláros változatot. Chris Faaone szerint a legtöbb vásárló soha nem merné leemelni egy könyvesbolt polcáról a Mein Kampfot, és nem is mernék nyíltan lapozgatni a metrón, de az e-olvasók személytelensége a "tiltott gyümölcs" büntetlen élvezetét nyújtja számukra.A legtöbb kommentelőt állítása szerint a "kíváncsiság" motiválta a Mein Kampf e-könyvének letöltésében - hasonlóan a Szürke ötven árnyalata című szadomazo regényhez. 

Az e-Hitler olvasói abban a hitben töltik le a Mein Kampfot, hogy egy egyszerű törléssel eltüntethetik annak nyomát is, hogy az valaha megvolt nekik. Az Amazon azonban minden vásárlást megőriz, sőt - bár a szerződési feltételek között erre kevesen figyelnek - minden könyvjelzőt, kijelölést és jegyzetet is regisztrál és elraktároz - persze a "felhasználói élmény fokozása érdekében". És a Snowden-botrány óta tudjuk, hogy midnen rögzített adatunkat, felhasználói szokásunkat simán megkaphatnak a titkosszolgálatok is - figyelmeztet már a Guardian.