Orbán szerint nevetséges volt Kerényi levele

2014.01.11. 11:37 Módosítva: 2014.01.11. 19:32

Update: Bencsik András szerint hazugság Orbán kirohanása

Már csütörtökön megírtuk, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek sem tetszett a Magyar Krónika, de a Pestisrácok.hu-n megjelent néhány újabb részlet a szerkesztőségi értekezletről. A Pesti Srácok egyik felelős szerkesztője az a Huth Gergely, aki 2012-ben még a Magyar Hírlap főszerkesztő-helyettese volt, és akiről az Átlátszó azt írta, hogy a Békemenet szervezőihez köthető Polgár Portál kiadójának az egyik tulajdonosa.

A Pestisrácok.hu szerint Orbán az alakuló szerkesztőségi ülésen azt mondta Kerényi körlevelére, hogy az gyerekes és nevetséges. Az sem tetszett neki, hogy Kerényi több olyan embernek is szerepet szánt a Magyar Krónikában, akik korábban a Nagyítás című konzervatív hetilapban írtak. Ez 2009 szeptemberében indult, de 2010 szeptemberére már csődbe is ment.

Bencsik András szerint

A Demokrata című hetilap főszerkesztője is ott volt az egyébként a hetilap székházában tartott találkozón. A Facebookon azt írta: a Pestisrácok, és a cikk vélelmezett szerzője, Huth Gergely hazudott az ott elhangzottakról, „akivel - eddig azt hittem - egy szellemi táborba tartozunk" - írja. Szerinte Orbán nem hogy nem támadta Kerényit, hanem a „megbeszélésen határozottan kifejezte bizalmát és elismerését Kerényi Imre iránt". Hazugságnak nevezi, hogy Orbán kizárta, hogy a lap közpénzt kaphat, hogy a választásokig ne tervezzenek vele, valamint hogy a Nagyítás volt szerkesztőit kritizálta volna. Továbbá szerinte az sem igaz, hogy Czaktótól, Kondortól, Zárugtól Kerényi megsemmisítő kritikát kapott volna. Mint írja, „a Magyar Krónika folyóirat szerkesztősége biztonságban és nyugalomban elkezdte működését, a szükséges időre elkészül az első, úgynevezett próbaszám ".

Amiatt is kritizálták az ülésen a Magyar Krónikát, mert úgy érezték, Kerényi olyanokat is meghívott, akik nem is a jobboldal értelmiségi holdudvarához tartoznak. Felmerült az ülésen, hogy Hankiss Elemér, aki az Antall-kormány alatt volt a köztévé elnöke, „az SZDSZ holdudvarához tartozik”. Ellenezték Ráday Mihály, az Unokáink sem fogják látni című műsor készítőjének kiválasztását is, mert tizenhét éven át SZDSZ-tag volt a Fővárosi Közgyűlésben. Ráday 1990 és 1994 között volt az SZDSZ országgyűlési képviselője.  

Kerényi állítólag megpróbálta megvédeni az ötletét, de Czakó Gábortól, Kondor Katalintól és Zárug Péter Farkas politológustól megsemmisítő kritikát kapott. Ezzel gyakorlatilag véget is ért az ülés Magyar Krónikáról szóló része, és közéleti kérdésekről beszélgettek tovább.