Jenő
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Soha nem látott filmet mutatnak be Pina Bauschtól

2014.01.16. 09:39

Több mint 25 éve készült és eddig még soha nem vetített filmet mutatnak be Pina Bausch világhírű táncművésztől szombaton Németországban, írja az MTI. A 77 perces alkotás, amely az Ahnen című darab próbái alatt készült és az AHNEN ahnen címet kapta, mindeddig archívumban pihent - közölte a táncművész és koreográfus által alapított wuppertali társulat szerdán.

A művet a Tanztheater Wuppertal fennállásának 40 éve alkalmából mutatják be a hétvégén, több vetítést egyelőre nem terveznek - mondta Ursula Popp szóvivő, hozzátéve, hogy az alkotás 1987-ben, a társulatalapító Die Klage der Kaiserin című filmjének forgatása előtt készült. A táncművész-koreográfus az AHNEN ahnennel akarta bizonyítani, hogy tud filmet csinálni.

A rangos társulat májusban - szintén a jubileumi év alkalmából - újra előadja az Ahnen című darabot. Pina Bausch 2009-ben halt meg Wuppertalban, azóta Wim Wenders rendezésében nagysikerű 3D-s filmet mutattak be a wuppertali táncosokról, akik ezzel a művel rótták le tiszteletüket a koreográfus előtt.

Pina Bausch művészeti vezető volt a Wuppertal Opera Ballettben, amely később felvette a Tanztheater Wuppertal Pina Bausch nevet. Szürreális jellegű darabjai rövid dialógusokra és mozgásokra épülnek fel. A férfi-női kapcsolat egy visszatérő téma munkáiban, ami ihletett adott-és nagy közönségsikert aratott a Beszélj hozzá című Almodóvar filmhez.