A Duna Tv is bemutatja a kemény valutáért eladott svábok történetét

2014.01.17. 09:57
A német közszolgálati televízió nemrég vetítette le Razvan Georgescu dokumentumfilmjét, ami a hidegháború legnagyobb emberkereskedelmi üzletéről szólt; arról, amiben az akkori NSZK szász és sváb nemzetiségű lakosokat vásárolt ki Romániából. 1,5-3 milliárd nyugatnémet márkáért.

A mai áron úgy 6-8 milliárd eurónak megfelelő összeget a német állam 240 000 emberért fizette ki. Az alkudozás nem volt egyszerű, a román delegációk egyre srófolták fel az árakat, amit Helmut Kohl egykori német kancellár 1997-ben gyomorforgatónak nevezett. Az akcióra 1968 és 1989 között került sor, a bánáti svábokért és erdélyi svábokért Bonn készpénzben fizetett a román államnak, írja a Népszabadság mai száma. Ez nem fedezte egyébként a teljes összeget, az NSZK hiteleket, pénzügyi kedvezményeket, műszaki és orvosi berendezéseket biztosított Romániának a kisebbségi németekért cserébe. 

Az emberkereskedelemről nemrég forgatott dokumentumfilmben (Deutsche gegen Devisen) először szólalnak meg a meglehetősen titkos ügyletről tudomással bíró német politikusok, és mesélik el, milyen volt üzletelni a Ceaucescu-rezsimmel. A megszólalók között ott van két egykori külügyminiszter, Hans-Dietrich Genscher és Klaus Kinkel, valamint Kohl egykori tanácsadója is. Kinkel zsarolásnak és megalázó kupeckedésnek nevezi azt, amit a román és a német állam akkoriban folytatott.

Az NSZK számára nem volt idegen ez a fajta emberkereskedelem: az NDK-tól is rendszeresen vásároltak embereket, azzal a különbséggel, hogy ők leginkább politikai foglyok voltak, és nem egy komplett nemzetség. A filmet várhatóan májusban tűzi műsorára a Duna Televízió.