Meghalt Claudio Abbado

2014.01.20. 10:55

81 éves korában Bolognában meghalt Claudio Abbado, minden idők egyik legnagyobb hatású és legnépszerűbb karmestere, írja az MTI. Az olasz karmester a világ legnevesebb zenekarait vezényelte, köztük a Berlini és a Bécsi Filharmonikusokat, a milánói Scala és a bécsi Staatsoper zenekarát.

Abbado 1968-ban lett a milánói Scala zeneigazgatója, ő tárta ki a patinás operaház kapuit a szélesebb néprétegek előtt, a repertoárt a hagyományos olasz darabok mellett Alban Berg és Muszorgszkij műveivel bővítette. 1981-ben kezdeményezésére jött létre a Scala Filharmonikus Zenekara, amely önálló nemzetközi együttesé nőtte ki magát. Tisztségéből 1986-ban egy szakmai-pénzügyi vita miatt távozott, ezután öt évig a bécsi Állami Operában dirigált.

1989-ben Herbert von Karajan utódjaként került a Berlini Filharmonikusok élére, öt évvel később átvette a Salzburgi Ünnepi Játékok vezetését is. Ifjúsági zenekarokat alapított. Budapesten is többször dirigált.

Abbado mindig partitúra nélkül vezényelt. Távol állt tőle a Toscanini-féle diktatórikus módszer, barátságos és megértő volt zenészeivel, akik rajongtak érte. Kedvelte a nehéz és ritkán játszott darabokat, repertoárja a barokktól napjaink muzsikájáig terjedt. Múlhatatlan érdemei voltak a kortárs zene népszerűsítésében, 1988-ban alapította a Modern Bécs fesztivált, ahol főként kortárs szerzők, köztük Kurtág György és Ligeti György műveit játsszák.

Claudio Abbado hosszabb ideje betegeskedett.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport