Meghallgatta Eszenyit a szakmai bizottság

2014.01.23. 18:03

Meghallgatta a szakmai bizottság csütörtökön Eszenyi Enikőt, a Vígszínház jelenlegi igazgatóját, aki egyedüliként pályázott a színház vezetői posztjára. Az ülésről a városháza nem közölt részleteket. A Vígszínház közleményében csak annyit írt, hogy Eszenyi Enikő részt vett a bizottság ülésén, a szavazásról a Fővárosi Önkormányzat adhat tájékoztatást.

A Főpolgármesteri Hivatal Kommunikációs Igazgatósága az MTI megkeresésére közölte, hogy a szakmai bizottság zárt ülést tartott és nem hozzák nyilvánosságra javaslatukat. Tekintettel arra, hogy a szakmai bizottság tagjaitól egyelőre nincs hozzájáruló nyilatkozatuk, a bizottság névsorát sem közölhetik. A döntést a szakmai bizottság véleményét is mérlegelve a Fővárosi Közgyűlés hozza meg a törvény szerinti határidőig, március 3-ig, de várhatóan már a februári ülésen megszületik a döntés.

A színházat jelenleg vezető Eszenyi Enikő megbízatása 2014. január 31-én jár le. A vezetői posztra július végén írták ki az első pályázatot, amit szeptember végén eredménytelennek nyilvánított a Fővárosi Közgyűlés. A testület november 14-én döntött az új pályázat kiírásáról. A kormany.hu-n december 3-án megjelent kiírás szerint az ügyvezető igazgatói munkakört 2014. február 1-jétől 2015. június 30-ig töltheti be a nyertes. 

Az állásra kiírt korábbi, még öt évre szóló pályázaton Eszenyi Enikő mellett Balázs Péter, a szolnoki Szigligeti Színház vezetője indult. Csomós Miklós főpolgármester-helyettes azért kérte szeptemberben a közgyűléstől a pályázat eredménytelenné nyilvánítását, mert egyik pályázó sem érte el a szakmai bizottsági tagok többségének igen szavazatát, mindketten három-három igen szavazatot kaptak. Tarlós István főpolgármester az igazgatói pályázat kapcsán korábban egy interjúban arról is beszélt, hogy mindkét pályázó üzleti tervét kifogásolta a bíráló bizottság.

Tarlós István az Indexnek adott interjújában novemberben így nyilatkozott: "Bizonyos szabadgondolkodó köröknek elég sok bosszúságot okozok azzal, hogy elkerülöm a jól bevált kampánybotrányokat. A világon semmi bajom nincs Eszenyi Enikővel. Nem neveztünk ki a helyére senkit. Szubjektív véleményem, hogy nem is fogunk. Valószínűleg meghosszabbítjuk egy évvel Eszenyi Enikő mandátumát. Új igazgatót majd akkor nevezünk ki, ha már nincs kampányhangulat, és épeszűen lehet ezekben a kérdésekben dönteni. A bírálóbizottság sem tudott dönteni".

Balázs Péter január 3-án bejelentette, hogy nem pályázik újra. „Hiszem, hogy az én polgári színházi törekvéseimnek helye van a főváros színházi életében, de azt nem szeretném, hogy elképzeléseim politikai csatározásokra adjanak okot, a Vígszínház régi rangja és méltósága, a közönséggel évtizedek alatt kialakított kapcsolata ne szenvedjen kárt. E gondolat jegyében határoztam így” – írta.

Eszenyi Enikő és Balázs Péter pályázatairól, terveiről, eddig munkájukról, a Vígszínházhoz fűződő viszonyukról részletesebben ebben a cikkünkben olvashatnak. Ugyanitt táblázatban is összefoglaltuk a két igazgató elképzeléseit.