Támogatta Eszenyi kinevezését a szakmai bizottság

2014.01.24. 10:10

A szakmai bizottság többsége támogatta Eszenyi Enikő pályázatát a Vígszínház igazgatói posztjára - írja a Népszabadság és a Népszava. A két lap úgy tudja, hogy a bizottság tagjai négy igennel és két tartózkodással támogatták az egyetlen jelöltet, miután Balázs Péter, a szolnoki Szigligeti Színház vezetője a második pályázaton már nem indult. A Népszava szerint a mostani szakmai bizottságba felkért szakemberek közül egyedül Jordán Tamás, a szombathelyi színház igazgatója nem tudott jelen lenni elfoglaltsága miatt, ezért ő írásban küldte el véleményét, de ez a szabályok szerint nem számít be a szavazásba.

A testületbe Jordánon kívül bekerült Vasvári Csaba színész, Fekete Péter, a békéscsabai színház vezetője és Solténszky Tibor dramaturg. A Vígszínházat Csöre Gábor színész képviselte az ülésen. Rajtuk kívül a minisztérium és a fővárosi önkormányzat képviselője volt jelen Eszenyi meghallgatásán.

Az egyetlen pályázó meghallgatása után a szavazás a szaktárca képviselője, Hausenblasz Dóra kérésére titkos volt. Az ülést - akárcsak az előző igazgatói pályázat esetében - most is Tarlós István főpolgármester kérésére Orbán Gyöngyi fideszes képviselő vezette, aki a lap szerint közölte, hogy ő tartózkodni fog a szavazásánál, mert a Vígszínházban jelenleg éppen az Állami Számvevőszék vizsgálódik. Mint a Népszava megjegyzi, nemcsak a Vígszínházat ellenőrzi az ÁSZ, hanem az elmúlt fél évben az összes budapesti, önkormányzati fenntartású színházban folytattak vizsgálatokat.

A döntést a szakmai bizottság véleményét is mérlegelve a Fővárosi Közgyűlés hozza meg a törvény szerinti határidőig, március 3-ig, de várhatóan már a februári ülésen megszületik a döntés.