Iván
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lemondott az Iparművészeti Múzeum főigazgatója

2014.01.27. 11:08

"Az utóbbi hetekben tudomásunkra hozott kormányzati szándékok (az Esterházy- kincstár kiragadása az Iparművészeti Múzeum gyűjteményi egységéből; a Kelet-ázsial Gyűjtemény áthelyezése a Szépművészeti Múzeumhoz) nem hozhatok összhangba az Iparművészeti Múzeum társadalmi rendeltetésével, nem hozhatók összhangba főigazgatói programommal, nem hozhatók összhangba a 2011. március 1-én Dr. Réthelyi Miklós miniszter által aláírt kinevezésem alapját képező pályázat tartalmával és célkitűzéseivel.

Szakmai és lelkiismereti okok mellett a jelzett kormányzati intézkedések végrehajtásának következményeiért a jogi és történelmi felelősséget sem tudom vállalni" - ezzel az indoklással nyújtotta be lemondását Takács Imre, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója Balog Zoltán miniszternek.

Takács Imre 2006 tavaszától 2007 őszéig, majd 2010 őszétől vezette az Iparművészeti Múzeumot főigazgatóként. 2007-ben Hiller István miniszter a szakma tiltakozását kiváltva mentette fel főigazgatói megbízása alól, ekkor Takács munkaügyi bírósághoz fordult. A testület megállapította, hogy a felmondás "formai hibában szenvedett", és érdemi vizsgálat nélkül visszahelyezte a volt főigazgatót az intézmény élére, mire a miniszter ismét visszavonta vezetői megbízatását. Az immár jogerős bírósági ítélet alapján 2010 októberében Réthelyi Miklós nemzetierőforrás miniszter helyezte vissza az Iparművészeti Múzeum főigazgatói állásába, írja az MTI.

A felmondás teljes szövege a múzeum honlapján olvasható. Takács Imre 2014. március 25-ével mond le megbízatásáról. A főigazgatóról írt korábbi cikkünket itt olvashatják

 A minisztérium éppen meneszteni akarta

Takács Imre, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója vezetői megbízatásának visszavonására készült az Emberi Erőforrások Minisztériuma, ugyanis nem tett eleget egy, a vezetők számára jogszabályban előírt képzés megszerzésének - áll a minisztérium néhány órával Takács bejelentése után kiadott közleményében. E szerint erről az EMMI korábban már értesítette Takácsot, így tudott arról, hogy hamarosan megszűnik vezetői pozíciója.

"Takács Imre a vezetői megbízásához szükséges, törvény által előírt kötelező – vezetői ismereteket nyújtó – tanfolyamon nem vett részt, illetve ilyen tanfolyam elvégzéséről szóló igazoló okirat bemutatását két korábbi írásbeli felszólításra sem tette meg. A 2014. január 1-jével életbe lépett új jogszabályi rendelkezés szerint amennyiben a vezetői megbízást követő két éven belül nem kerül sor igazolás benyújtására, abban az esetben a vezetői megbízást vissza kell vonni. Az iparművészeti főigazgatójánál ez a kétéves időtartam eredménytelenül telt el, így esetében a vezetői megbízatás visszavonása a tárca törvényi kötelezettsége" - írják.

A miniszter Takács lemondásának tényét tudomásul vette.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!