Lemondott az Iparművészeti Múzeum főigazgatója

2014.01.27. 11:08

"Az utóbbi hetekben tudomásunkra hozott kormányzati szándékok (az Esterházy- kincstár kiragadása az Iparművészeti Múzeum gyűjteményi egységéből; a Kelet-ázsial Gyűjtemény áthelyezése a Szépművészeti Múzeumhoz) nem hozhatok összhangba az Iparművészeti Múzeum társadalmi rendeltetésével, nem hozhatók összhangba főigazgatói programommal, nem hozhatók összhangba a 2011. március 1-én Dr. Réthelyi Miklós miniszter által aláírt kinevezésem alapját képező pályázat tartalmával és célkitűzéseivel.

Szakmai és lelkiismereti okok mellett a jelzett kormányzati intézkedések végrehajtásának következményeiért a jogi és történelmi felelősséget sem tudom vállalni" - ezzel az indoklással nyújtotta be lemondását Takács Imre, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója Balog Zoltán miniszternek.

Takács Imre 2006 tavaszától 2007 őszéig, majd 2010 őszétől vezette az Iparművészeti Múzeumot főigazgatóként. 2007-ben Hiller István miniszter a szakma tiltakozását kiváltva mentette fel főigazgatói megbízása alól, ekkor Takács munkaügyi bírósághoz fordult. A testület megállapította, hogy a felmondás "formai hibában szenvedett", és érdemi vizsgálat nélkül visszahelyezte a volt főigazgatót az intézmény élére, mire a miniszter ismét visszavonta vezetői megbízatását. Az immár jogerős bírósági ítélet alapján 2010 októberében Réthelyi Miklós nemzetierőforrás miniszter helyezte vissza az Iparművészeti Múzeum főigazgatói állásába, írja az MTI.

A felmondás teljes szövege a múzeum honlapján olvasható. Takács Imre 2014. március 25-ével mond le megbízatásáról. A főigazgatóról írt korábbi cikkünket itt olvashatják

 A minisztérium éppen meneszteni akarta

Takács Imre, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója vezetői megbízatásának visszavonására készült az Emberi Erőforrások Minisztériuma, ugyanis nem tett eleget egy, a vezetők számára jogszabályban előírt képzés megszerzésének - áll a minisztérium néhány órával Takács bejelentése után kiadott közleményében. E szerint erről az EMMI korábban már értesítette Takácsot, így tudott arról, hogy hamarosan megszűnik vezetői pozíciója.

"Takács Imre a vezetői megbízásához szükséges, törvény által előírt kötelező – vezetői ismereteket nyújtó – tanfolyamon nem vett részt, illetve ilyen tanfolyam elvégzéséről szóló igazoló okirat bemutatását két korábbi írásbeli felszólításra sem tette meg. A 2014. január 1-jével életbe lépett új jogszabályi rendelkezés szerint amennyiben a vezetői megbízást követő két éven belül nem kerül sor igazolás benyújtására, abban az esetben a vezetői megbízást vissza kell vonni. Az iparművészeti főigazgatójánál ez a kétéves időtartam eredménytelenül telt el, így esetében a vezetői megbízatás visszavonása a tárca törvényi kötelezettsége" - írják.

A miniszter Takács lemondásának tényét tudomásul vette.