Zsófia
17 °C
21 °C

Helena Bonham Carter a brit holokauszttörténeti bizottság tagja lesz

2014.01.28. 08:31
A színésznő spanyol diplomata nagyapja zsidók ezreinek életét mentette meg a második világháború alatt.

Bonham Carter mellett Natasha Kaplinsky műsorvezető és Ephraim Mirvis főrabbi is tagja lesz annak a testületnek, amelynek feladata, hogy ne merülhessen feledésbe a nácik által elkövetett népirtás. Részt vesz a munkában a három legjelentősebb brit politikai párt is, és a gazdasági élet neves alakjaiból is sokan jelezték, segítenek.

"A holokauszt az emberiség történetének legsötétebb órája" - jelentette ki a testület elnöke, Mick Davis üzletember. "A mi feladatunk lesz javaslatot tenni a megemlékezés megfelelő módjára, hogy a holokauszt emléke és tanulságai a jövő generációi számára is fontosak maradjanak."

Helena Bonham Carter Eduardo Propper de Callejón nevű spanyol zsidó nagyapja magkapta a Világ Igaza kitüntetést is, akkor amikor sok zsidó életét mentette meg a megszállt Franciaországban. A színésznő, családja azon tagjainak emlékére csatlakozott a kezdeményezéshez, akik meghaltak a holokausztban. "A mi generációnkra hagyott örökség az emlékezet megteremtése, amely túléli a túlélőket és örökre figyelmezteti a jövő generációit arra, hogy milyen embertelenségre képes az ember."