Ha brummogsz, ingyenes

2014.01.31. 18:40
Véget ért a vizsgaidőszak, lementek az utolsó UV-k is, így az egyetemisták előbújnak barlangjaikból és ellepik a belvárost. Aki nem bukott meg, és kegyelemkettest kapott, most lekváros palacsintával ünnepelhet. Programajánlónkat olvashatják.

Rosszlányok lekvárral (péntek)

Az aktuális és friss előadókat felléptető Selected Sounds sorozat ezúttal a tavalyi év első számú elektronikus zenei felfedezettjét, Jon Hopkinst hozza el Magyarországra. A londoni zenész-producer legutóbbi, Immunity című lemezét mutatja be a fővárosban, amely számos könnyűzenei magazin és portál évösszegző listáján ért el előkelő helyezést. Az este során fellép még Eyto, Bergi, S Olbricht, valamint az NVC. Péntek, 22:00, Corvintető (Budapest, VIII. kerület, Blaha Lujza tér 1-2.)

A rosszlányok vizsgazáró buliját ígéri a Zúzda Rockkert, ahol a vizsgabiztosok a Badass, a Dusty Chopper és a Toscrew zenekarok lesznek. Fő témakörök: doom metal, rock'n'roll, stoner, hard és southern rock. Az egyes tételek közül mindenki saját ízlése szerint húzhat. Péntek, 20:00, Zúzda Rock Kert (Budapest, XI. kerület, Fehérvári út 87.)

A Dohány utcában ad koncertet Nyeső Mari gitáros énekes-dalszerzőnő. Az autodidakta zenészpalánta tizenegy évesen tűnt fel először a Fehérvári Dalos Találkozón, és már tizenöt évesen rögzítette néhány dalát a Magyar Rádióban, majd kislemeze is megjelent a Hungarotonnál. 1986-ban a siófoki Interpop-fesztivál különdíjasa volt és még ugyanebben az évben Ofélia szerepét is felénekelte Nagy Feró Hamletjében. 1992-ben jelent meg első kazettája, '96-tól pedig a Kolibri Színházban tart önálló esteket. Péntek, 20:00, Hátsó Kapu (Budapest, VII. kerület, Dohány utca 13.)

Első Palacsintafesztiválját tartja az Ankert, ahol desszertséfek készítik el a göngyölt finomságokat. A palacsintákat lekváros és kakaós ízekben lehet megkóstolni, miközben a belvárosi szórakozóhely az italokról és a zenékről is gondoskodik. Péntek, 20:00, AnKERT (Budapest, VI. kerület, Paulay Ede utca 33.)

Biztosan kifulladásig rophatjuk majd a Beat on the Brat Rude Boy Dreams nevű ska-mulatságán, de jó mókának ígérkezik az Ipari Szakadárok 1984-re specializálódott szettje, valamint a Nightdrive bulija is, amely során a Silf, a Headshotboyz és még sokan mások élőznek majd.

Sárkányok a diszkóban (szombat)

Dobokkal, oroszlánokkal és sárkányokkal köszönti a ló évét a Holdújév fesztivál. A program célja a távol-keleti kultúra népszerűsítése: lesz kung-fu, kínai orvoslás, konyha, koncertek, és több Magyarországon korábban még sosem látott filmet is megtekinthetünk. Szombat, délelőtt tíz órától, Millenáris, B csarnok (Budapest, II. kerület, Fény utca 20-22.)

Okostelefonjával készített fotóit tárja a közönség elé Szűcs Péter, a divat világában is jártas szerkesztő és újságíró. A #HOME nevű kiállítás valamennyi fényképe a szülőhelyén, illetve annak vonzáskörzetében készült. A kiállítást az Ív&Candie nyitja meg, a vidéki diszkóhangulatról pedig Oltai Kata és Vida Vera fog gondoskodni. Szombat, 20:00, Robot (Budapest, VI. kerület, Zichy Jenő utca 4.)

Újabb Extraball flipperbajnokság és cucuparádé készülődik Naphegyen, ahol ezúttal is a város felett szórakozva játszhatjuk és táncolhatjuk át az estét. "Gyertek Budára, Pest már úgyis rég lejárt!" – üzenik a szervezők. Szombat, 20:00, Cucu Bar & Bazar (Budapest, I. kerület, Naphegy utca 29.)

Szuperkoncertjével tér vissza a Kegyelemkettes nevű tumblrcore csapat. A punkzenekart négy hazai mikroblogger alapította, dalaikban pedig többek közt a dubstepről, a nőkről és nemiszerveikről, valamint szintén Tumblr-felhasználó barátaikról énekelnek. "Olcsók vagyunk es hamarosan feloszlunk" – áll a bemutatkozásukban. A koncert után további mikrobloggerek állnak majd a keverőpult mögé. Szombat, 20:30, Beat on the Brat (Budapest, VII. kerület, Nyár utca 20.)

A hatvanas évek beatzenéjét a nyolcvanas évek szintipopjával és korunk trendjeivel keverő We Are Rockstars az Iskolában lép fel szombat este. Az együttesre egyaránt hatással volt a Beatles, a Depeche Mode, a Killers és a Doors. Let It Beat című debütalbumukat Fonogram-díjra jelölték a hazai modern pop rock kategóriában, a címadó dal pedig a Coca Cola egyik reklámjában is felcsendült. Előttük a Tej készíti elő a terepet. Szombat, 21:00, Iskola (Budapest, VI. kerület, Hegedű utca 3.)

Mackók hócsatája (vasárnap)

Medvékkel kapcsolatos programokkal várja látogatóit a Fővárosi Állat- és Növénykert. A Mackófesztivál során a kicsik Dörmögő Dömötör játszóházában készíthetnek macibábot, de lesz még állatbemutató mosó- és ormányosmedvével, mézkóstoló, megnézhetjük a mackók etetését, vasárnap délelőtt pedig az is kiderül majd, hogy milyen időt jósolnak az állatkert macijai. A mackójelmezes, vagy legalább a bejáratnál brummogó, 14 év alatti gyerekek mindhárom nap ingyen látogathatják a kertet. Péntek délelőttől a vasárnapi zárásig, Fővárosi Állat- és Növénykert (Budapest, XIV. kerület, Állatkerti körút 6-12.)

A hétvégén érdemes lehet hátrahagyni a fővárost, és célba venni a Galyatetőt, a mátraszentistváni síparkban ugyanis Hófesztivált tartanak. Lesz ingyenes sí- és snowboardoktatás, sídiszkó és havas játékok az egész családnak, mialatt a téli vásárban forralt bor, puncs, kürtőskalács és sült kolbász csalogatja a megéhezőket és megszomjazókat. Fellép többek közt a Compact Disco, illetve Dévényi Tibi bácsi is a pöttyöslabdás retróbulijával. Péntektől vasárnapig, Sípark Mátraszentistván