Kölcsey és a Buzi Újhullám

2014.02.01. 10:48
156226 399575013519923 974920933 n

Szombat este indul az év legnagyobb meleg kultúreseménye, az LMBT Történeti Hónap. Egész februárban több mint 40 kulturális és történelmi program lesz Budapesten, Szegeden, Miskolcon és Tahitótfalun melegekről nem csak melegeknek. A rendezvénysorozat különböző egyesületek, művészek és kutatók közreműködésével vizsgálja a történelmet és a kultúrát az LMBT-emberek és közösség nézőpontjából.

A hónapot Kis János filozófus nyitja meg a Toldi moziban  február 1-én este hétkor, aztán levetítik a Stonewall előtt című dokumentumfilmet, amely az LMBT-közösség számára mérföldkőnek tekinthető 1969-es New York-i Stonewall-lázadás előtti időszakkal foglalkozik. A rendezvénysorozat mellett számos ismert személyiség is kiáll, többek között Czeizel Gábor színházi rendező, Lakatos Márk stylist, Makranczi Zalán és Szinetár Dóra színészek, Nyáry Krisztián irodalomtörténész, Takács Judit szociológus, az MTA Szociológiai Intézet igazgatóhelyettese, vagy Jeffrey Weeks szociológus.

Mi ez az egész?

Az LMBT Történeti Hónap nemzetközi szinten húszéves hagyománnyal rendelkezik. LGBT History Month néven az Egyesült Államokban 1994 óta minden év októberében, az Egyesült Királyságban pedig 2004 óta minden év februárjában megrendezik. Az előbbi az előbújás fontosságát helyezi a középpontba, utóbbi pedig az iskolákat érintő törvényi szabályozás ellen lépett fel, amely megtiltotta, hogy homoszexualitással kapcsolatos témák kerülhessenek szóba az iskolákban. A programsorozat rendezésébe fokozatosan egyre több európai állam is bekapcsolódott, így Írország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Románia, Litvánia és Magyarország, utóbbi 2013-ban.

A szervezők szerint ez a hónap figyelemfelhívás arra, hogy a melegek életükkel, tevékenységükkel "alakították az ország sorsát, még akkor is, ha ezt valós életük elfedésével kellett tenniük". Közleményükben hozzáteszik, hogy a Történeti Hónap "csendes, intellektuális tiltakozás az ellen, hogy a közösség múltja és értékei kiszoruljanak a nemzeti kultúra és történelem fogalmából".

Emellett arra is emlékeznek, hogy húsz évvel ezelőtt, 1994. április 10-én alakult meg a Szivárvány Társulás a Melegek Jogaiért nevű szervezet, amelynek bejegyzését a bíróság valamennyi fokon elutasította, ami nagy port kavart. Az úgynevezett Szivárvány-ügy az egyik legfontosabb esemény a magyarországi LMBT történelemben. Az esetről az egykori szervezetalapítókkal, Juhász Gézával, Láner Lászlóval, Pálfi Balázzsal és Szabó Judittal beszélgetnek február 22-én, szombaton a Bálint Házban délután 4 órától.

Kölcsey, utcai támadások és művészet

Az elmúlt hónapok egyik legnagyobb sajtónyilvánosságot kapott LMBT-ügye Nyáry Krisztián irodalomtörténész könyve miatt robbant ki, amelyben a szerző bizonyítani igyekszik, hogy Kölcsey Ferenc meleg volt, és (állam)férfiakhoz fűzték romantikus, valószínűleg plátói szálak. Érvelését sokan vitatták. Nyáry február 8-án este 6-tól Margócsy István, Szendi Nóra és Csehy Zoltán irodalomtörténészekkel vitatja meg a témát a Pepita Ofélia Bárban.

Február 13-án este 7 órától a Hátsó Kapuban a Buzi Újhullám azt boncolgatja, lehet-e a 2007-2008-as eseményeket a magyar Stonewallnak nevezni, hogy a 2006-os utcai atrocitásoknak milyen szerepe van abban, hogy később a melegfelvonulásokat megtámadták és erősebben jelent meg a szélsőséges homofóbia az országban. Szintén a Hátsó Kapuban, február 6-án este az első Meleg Büszkeség Menetekről beszélgetnek az akkori szervezőkkel.

De lesznek művészeti programok is, Czeizel Gábor R&V, avagy a Hold és a Nap bukásra ítélt násza című, Rimbaud-ról és Verlaine-ről szóló fiktív darabját olvassák fel ismert színészek, mint Makranczi Zalán, Hajdú László, Szinetár Dóra és Tóth Jocó. A felolvasóest február 7-én este lesz a Pepita Ofélia Bárban. Savoyai Jenő, Tormay Cécile, Kertbeny Károly, El Kazovszkij, Karády Katalin, Romsauer Lajos és társai ez alkalomra készült portréi szintén a Pepitában tekinthetők meg, a kiállítás a február 21-én nyílik.

Budapesten kívül Szegeden, Miskolcon és Tahitótfalun is várják programok az érdeklődőket.