Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Elégetik a hamis Chagallt?

2014.02.03. 18:33

Könnyen lehet, hogy elégetik egy brit gyűjtő két évtizede százezer fontért vásárolt Chagall-festményét, amelyről egy francia szakértői bizottság megállapította, hogy hamisítvány, az ottani törvények értelmében ezért meg kell semmisíteni. Martin Lang, a brit gyűjtő hétfőn elmondta: a döntés összezavarta, de még mindig reméli, hogy visszaadják neki a képet, írja az MTI.

Az üzletember 1992-ben vásárolta a fekvő női aktot ábrázoló akvarellt százezer fontért abban a hitben, hogy a mű Marc Chagall hiteles alkotása, amely 1909-1910 környékén született. Lang fia a közelmúltban egy hamisításokról szóló BBC-műsor szakértőit kérte fel, hogy állapítsák meg, autentikus-e a festmény.

A hitelesség megállapítására Párizsba küldték a művet a Chagall Bizottsághoz, amelyet az orosz származású Chagall unokája működtet nagyapja örökségének megőrzésére. A bizottság azonban kijelentette, hogy a festmény hamisítvány, és a francia törvények értelmében meg kell semmisíteni.
    

Lang szerint az egésznek semmi értelme, olyan, mintha "bosszút akarnának állni". A gyűjtő hangsúlyozta, hogy a mű az ő tulajdona, és nem érti, hogy "a bizottság miért ilyen drákói". Hozzáfűzte: úgy véli, nem a hozzá hasonló művészetszeretőket kellene megbüntetni a hamisításért. "Úgy tűnik csak eltántorítják a becsületes embereket attól, hogy hitelesítsék a birtokukba került műalkotásokat" - mondta.
    

A BBC műsorvezetője, Fiona Bruce elmondta: a 63 esztendős Langot nem tájékoztatták arról, hogy a festményét megsemmisíthetik, ha hamisnak bizonyul. "Martin csak a Chagall Bizottsággal hitelesíttethette a képét, nem volt más választása. De azt nem tisztázták vele, hogy ha a bizottságnak nem tetszik a festmény, elégethetik. Hogy fordul majd valaki megint a bizottsághoz egy képpel, annak tudatában, hogy így reagálnak?" - tette fel a kérdést Bruce.