Sára, Márió
2 °C
6 °C

Ukrajnában már színházba sem járnak az emberek

2014.02.03. 16:05

A hónapok óta tartó demonstrációk következtében jelentősen lecsökkent látogatottságra panaszkodnak a kijevi színházak és múzeumok, írja az MTI. "A tiltakozások miatt sokan félnek a városközpontba menni" - közölte hétfőn a Nemzeti Filharmonikusok, amely csak januárban átszámítva 25 ezer eurónyi (mintegy 7,7 millió forintnyi) bevételkiesést könyvelt el, emiatt hiányzik a mellékes költségekre és felújításokra fordítandó pénz.

Még inkább érintett a Grusevszkij utcában lévő bábszínház - az utca az ellenzéki tiltakozók és a rendőrség összecsapásainak helyszíne. A színház közlése szerint januárban az ilyenkor szokásoshoz képest 90 százalékkal kevesebb látogató érkezett, előadásokat is le kellett mondani. Hasonlóan magas volt a visszaesés a Kijevi Várostörténeti Múzeumban is.

Kijev kulturális minisztériuma megerősítette a nagy veszteségekről szóló információkat. "Pedig épp most lennének különösen fontosak a kulturális rendezvények, hogy az emberek lássák, az élet megy tovább" - mondta Mihail Kulinyak, az Ukraina Kultúrpalota vezérigazgatója.

Az ukrán fővárosban hónapok óta tartanak a Viktor Janukovics elnök kormánya elleni tiltakozások. Az ellenzéki csoportok méteres barikádokat alakítottak ki a Majdanon, azaz a Függetlenség terén.