Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Nem lehet bűnöző a Nemzet Művésze

2014.02.04. 13:24

A köztársasági elnök kifogását figyelembe véve fogadta el ismét az Országgyűlés kedden a Magyar Művészeti Akadémiáról szóló törvény módosítását, így nem részesülhet a Nemzet Művésze díjban az, akit bűncselekmény miatt jogerősen elítéltek, írja az MTI.

Áder János december 19-én küldte vissza megfontolásra a tíz nappal korábban megszavazott törvényt, amely a Kossuth-díjjal már kitüntetett művészek elismerésére létrehozza a Nemzet Művésze díjat. Az elismerés feltétele, hogy a díjazott elmúlt 65 éves (ha tánc- vagy cirkuszművész, akkor 50 éves). A köztársasági elnök azonban sérelmezte, hogy a módosítás kivételes méltánylást érdemlő esetben lehetőséget adott volna arra, hogy a díjban bűnözőként jogerősen elítélt művészek is részesülhessenek. Áder János közölte:

Ez nem felel meg annak a társadalmi elvárásnak, hogy ilyen rangos elismerést kizárólag olyanok kapjanak meg, akik a maguk művészeti területén elért kimagasló teljesítményen túl törvénytisztelő állampolgárként is méltók rá.

Az előterjesztő, Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter egy zárószavazás előtti módosító javaslatban a kifogásolt rész elhagyását javasolta, a Ház pedig ennek megfelelően fogadta el újra a törvényt 262 igen szavazattal, 4 nem ellenében és 16 tartózkodás mellett.

A mindenkori minimumnyugdíj huszonháromszorosának megfelelő havi életjáradékkal jár címet egyidejűleg legfeljebb 70, az irodalom, a színház-, a zene-, a képző-, a film-, az építő-, a tánc-, az ipar-, a fotó-, a nép- vagy a cirkuszművészet területén jelentős értéket létrehozó alkotó viselheti. A díj posztumusz nem adományozható, érdemtelenség miatt visszavonható. A díjat a jogszabály értelmében az MMA elnöke adományozza, odaítéléséről tizenegy Kossuth-díjas művészből álló bizottság dönt. A bizottság tagjait az MMA elnöke és a kultúráért felelős miniszter kéri fel legfeljebb három évre. A bizottság elnöke az MMA elnöke, feltéve, hogy Kossuth-díjas.