Jancsó Miklóst a Fővárosi Önkormányzat is saját halottjának tekinti

2014.02.06. 11:37
Az életének 93. évében elhunyt Jancsó Miklóst, Budapest díszpolgárát a Fővárosi Önkormányzat saját halottjának tekinti - közölte a Főpolgármesteri Hivatal Kommunikációs Igazgatósága csütörtökön.

A 20. századi filmművészet egyik legnagyobb alakja, a cannes-i, velencei és spliti életműdíjas, kétszeres Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, érdemes és kiváló művész, a magyar mozgókép mestere 2001-ben kapta meg Budapest díszpolgári címét - olvasható a közleményben, amely felidézi a filmrendező életútját is.

Jancsó Miklós 1921-ben született Vácon. Előbb jogi végzettséget szerzett, majd 1951-ben rendezőként szerzett diplomát a Filmművészeti Főiskolán. 37 évesen készítette első nagyjátékfilmjét (A harangok Rómába mentek), az igazi áttörést a Szegénylegények hozta meg számára. Színházi rendezőként 1970-ben mutatkozott be. Utolsó játékfilmjét, az Oda az igazságot a 2010-es filmszemlén mutatták be.

Jancsó Miklós hosszan tartó betegség után január 31-én hunyt el. A filmrendezőt a Magyar Filmművészek Szövetsége - amelynek tiszteletbeli elnöke volt -, és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is saját halottjának tekinti.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport