Konrád
8 °C
26 °C

Rekordáron kelt el egy Pissarro-kép

2014.02.06. 17:09

Minden korábbit felülmúló áron, 19,7 millió fontért (7,3 milliárd forint) kelt el a Sotheby's szerdai londoni árverésen Camille Pissarro impresszionista festő egy párizsi utcarészletet ábrázoló festménye. A Sotheby's londoni aukcióinak eddigi legnagyobb összbevételét - 163 millió font (61,9 milliárd font) - érte el, írja az MTI.

A Montmartre sugárút, tavaszi reggel című kép az egyik legjelentősebb impresszionista mű, amely az elmúlt tíz évben került árverésre. A festmény a vártnál jóval magasabb áron talált vevőre, az árverezőház 7 és 10 millió fontot remélt érte. Ez azt jelenti, hogy kétszer annyiért kelt el, mint az addigi legdrágább Pissarro-mű, A Tél, amelyért 13 millió dollárt (kb. 8 millió font) fizettek 2007-ben New Yorkban.

A kreol-portugáliai zsidó származású, dán állampolgárságú, de Franciaországban alkotó művész festménye 1897-ben keletkezett, és hajdan Max Silberberg breslaui (Wroclaw) német zsidó gyáriparos és műgyűjtő tulajdonában volt. A második világháború alatt a nácik elkobozták a gyűjtőtől, aki 1942-ben helt meg egy haláltáborban. A festményt 2000-ben kapták vissza a leszármazottak.

Az aukciósház közölte, hogy az impresszionista, modern és szürrealista művészeti aukción 44 ország vásárlói 79 művet vásároltak meg a képzőművészet olyan nagyjaitól, mint Picasso, Van Gogh, Goya, Degas, Alberto Giacometti. Impresszionista és modern londoni aukción még soha nem regisztráltak ilyen sok vásárlót.

A Sotheby's árverését egy nappal a nagy rivális, a Christie's aukciósház azonos témájú londoni árverése után rendezték, amely szintén rekordnagyságú 159 millió fontos (59 milliárd forintos) összbevétellel zárult. A keddi árverés sztárja Juan Gris spanyol festő és szobrász Nature morte a nappe a correaux című 1915-ös csendélete volt, amelyért a spanyol festő és szobrász esetében rekordot jelentő összeget, 34,8 millió fontot (12,9 milliárd forintot) fizettek.