50 éve lett világsztár a Beatles

2014.02.07. 13:57
Johnny Cash lánya már fél órával kezdés előtt tűkön ült a képernyő előtt, anyja kivitte a testvéreit a szobából, hogy semmi sem zavarja a műélvezetet. De nem csak neki volt nagy esemény a Beatles első amerikai fellépése: „Ők akartam lenni én is, azt akartam csinálni, amit ők, olyan frizurával és olyan rock'n'roll-együttesben. Nyolcéves voltam, amikor először hallottam az I Want to Hold Your Hand-et, kiesett a fogkefém a kezemből, amikor meghallottam. A Sullivan-showt a nappalimban néztem a szüleimmel, nekik nem sokat jelentett, de Amerika ifjúságának ez hatalmas és fontos esemény volt” – mondta az Ed Sullivan-showról Pat DiNizio, aki gyerekkori álmát beváltva rockegyüttest alapított, többek közt több Beatles-feldolgozáslemezt is kiadtak.

1964. február 7-én érkezett meg Amerikába a Beatles. Két nappal később, február 9-én léptek fel először az Ed Sullivan Show-ban, az adást több mint 70 millióan nézték. Egyébként abban a stúdióban vették fel, ahol most a David Letterman-show készül.

A stúdió közönsége kamaszlányokból állt, akik a többi fellépőre egyáltalán nem voltak kíváncsiak. „Akkor nevettek a legjobban, amikor rögtönözve azt mondtam, hogy az öltözőben egy bogárra léptem. Miután végeztünk, megnéztem a Beatlest, de semmit nem lehetett hallani, mindent elnyomott a közönség sikolya” – mondta az AP-nak Charlie Brill, aki a Beatles előtt lépett fel (a rögtönzés szóvicc volt, amire a Beatles neve is rájátszik: angolul beetle = bogár).

A próbán egyébként egy asszisztens ugrott be Ringo helyett, akinek 39 fokos láza volt. „Amikor McCartney meglátott a Beatles-parókában a gitárral a kezemben, nagyjából úgy nézett rám, hogy örülök, hogy van rendes munkád, mert ez a szerep egyszerűen nem passzol hozzád” – nyilatkozta Vince Calandra, aki akkor 29 éves volt (erről a próbáról is van kép a galériánkban). Calandra szerint John Lennon a felvétel napján végig ideges volt, csak üldögélt és rajzolgatott, néha aprót kért a kólaautomatához, Ringo Starr pedig tévézett és a Zöld darázst olvasta. „Mindannyian nagyon profik és tisztelettudóak voltak. Nem olyanok voltak, mint a legtöbb banda, akik egy rakás pénzt akartak keresni a fellépéssel. Ők tényleg jól akarták csinálni” – mondta Calandra.

A műsor a CBS-en került adásba, melynek jelenlegi vezérigazgatója, Leslie Moonves Long Island-i tinédzserként maga is nézte a műsort: „Hetedikes voltam, a műsor előtt két nappal hallottam először a Beatlesről. A legjobb barátom nagy zenerajongó volt, ő mondta azon a héten pénteken, hogy nézzem meg őket, vasárnap lesznek az Ed Sullivan-show-ban. A nevük elsőre elég gusztustalannak hatott, de másnap az iskolában mindenki róluk beszélt, és nagyon menőnek éreztem magam, mert én is láttam a műsort” – mondta az AP-nek.

The Beatles - Ed Sullivan Show (1965) (All 3 shows)

Sullivan és tehetségkutatói Londonban bukkantak a Beatlesre, amikor a brit sajtó már Beatlemániáról írt. Úgy egyeztek meg Brian Epsteinnel, a Beatles menedzserével, hogy három egymást követő héten fognak fellépni a show-ban. Sokan a február 9-ei show-t tekintik a brit zenei invázió kezdetének Amerikában: a Beatles után sorra népszerű lett a Rolling Stones, a Who és a Kinks is.