Segítséget kérnek a filmművészeti lapok

2014.02.07. 17:21

Hat magyar filmművészeti lap nyílt levelet adott ki, amelyben arra kérik a kultúrpolitikusokat, hogy teremtsék meg a szaksajtó megjelenését biztosító támogatási rendszert.

A Filmvilág, a Metropolis, a Mozinet.hu, a Prizma, az Apertura.hu és a Filmtett.ro főszerkesztői szerint a magyar filmművészeti folyóiratok és honlapok az összeomlás határára jutottak, mivel az elmúlt három évben a filmkultúrának ez a területe lényegesen kevesebb állami támogatást kapott, mint korábban.

Mint írják, "a kultúrpolitika – helyesen – a filmgyártásra teszi a legnagyobb hangsúlyt, a kisebb, de nélkülözhetetlen ágazatokat viszont mintha teljesen elfelejtette volna. Illúzió a virágzó magyar filmművészetben reménykedni, miközben összeomlik a magyar art mozi hálózat és tönkre mennek a hazai művészfilmek forgalmazói. De filmművészeti folyóiratok és filmes könyvkiadás nélkül sem létezhet filmkultúra. A művészet és a művészetről való gondolkodás kezdettől együvé tartozik és egymást erősíti, a magyar filmművészet sem prosperálhat filmkritika, filmtörténet, filmesztétika nélkül".

A hat aláíró úgy véli, hogy a filmművészeti szaksajtó támogatása nem igényel hatalmas összegeket, sorsa a filmekre szánt összeg kevesebb, mint 1 százalékából rendezhető.