Piroska
-1 °C
5 °C

Prostimúzeum nyílt Amszterdamban

2014.02.07. 10:50 Módosítva: 2014-02-07 10:50:54

Egy egykori bordélyházban megnyitották csütörtökön Hollandia és a világ első múzeumát a prostitúcióról. A Red Light Secrets (A piros lámpa titkai) elnevezésű intézményt Amszterdam De Wallen nevű negyedében nyitották meg, amely világszerte a prostitúció egyik legismertebb nagyvárosi központja - írja az MTI.

Melcher de Wind, az intézmény egyik kezdeményezője szerint a múzeum azok számára készült, akik többet akarnak tudni a városnegyedről anélkül, hogy felkeresnének egy prostituáltat. "Nem akarunk szenzációéhesek lenni, hamis romantikát kelteni, és senkiről sem akarunk ítéletet mondani".

A múzeum anyagát együtt állították össze Amszterdam önkormányzatával és a prostituáltak képviselőivel. Egyfajta oktatási központnak szánják, amely bemutatja látogatónak a prostitúciót mint iparágat, annak történetét, mindennapi valóságát Amszterdamban, ahol egészen a 16. századig nyúlik vissza.

A múzeum bejáratánál egy prostituált beinvitáló hologramja fogadja a látogatókat, akik végigjárva a múzeumot megismerkedhetnek egy bordélyház belsejével, a különféle szobákkal, ahol a lányok a klienseiket fogadják. Rövidfilmek hívják fel a figyelmet a nőkereskedelem veszélyeire. A látogatónak még arra is lehetősége nyílik, hogy egy prostituálthoz hasonlóan kiüljön az egyik ablakba is.

Hollandiában 2000-ben legalizálták a prostitúciót. A helyi önkormányzat adatai szerint Amszterdamban mintegy hétezer ember dolgozik a szexiparban, 75 százalékuk Kelet-Európából, elsősorban Romániából és Bulgáriából érkezett. A negyedben lévő 409 "ablakért" fél napra nagyjából 150 eurót fizetnek a nők. Napi 11 órát dolgoznak, heti hat napon át.