Sírjában pörög a vén hulla

2014.02.07. 17:59
Egy hétvége, amikor mindenki csak jön: Ricsike a nyolcból, a törpemalacok Minnesotából, a vándor-színész Japánból, a Fekete Zaj a Mátrából, a kapitalizmus meg a kommunizmusból. Nekünk csupán annyi dolgunk marad, hogy menjünk. Megmutatjuk, hová érdemes. Programajánló.

Kedvesem, támad a nyolc! (péntek)

Százéves az indiai filmipar, Bollywood, az ország filmgyártásának központja a héten ünnepli centenáriumát. Az évforduló alkalmából tíznapos Indiai Filmfesztivált tartanak, amely során nemcsak hindí, hanem Magyarországon korábban még sosem vetített telugu, maráthí, malajálam filmeket is vetítenek A kávézóban filmrészletekkel illusztrált előadások ismertetik meg Bollywood filmkultúráját. Péntektől jövő vasárnapig, Puskin Art Mozi (Budapest, V. kerület, Kossuth Lajos utca 18.)

THE LUNCHBOX by Ritesh Batra - International Trailer with English Subtitles

Jöjj kedvesem címmel ad koncertet Tolcsvay László, a magyar beatnemzedék egyik sztárja. A Tolcsvay Trio tagjaként 1968-ban részt vett a Magyar Televízió tehetségkutató versenyén, a Ki mit tud?-on, amit a csapat meg is nyert folk-beat kategóriában. 1973-tól a Fonográf tagja, emellett pedig Koncz Zsuzsa és Halász Judit zeneszerzője. Tolcsvay régi és új zenészbarátaival játszik majd dalokat az ezredforduló előttről és utánról. Péntek, 19:00, Marczibányi Téri Művelődési Központ (Budapest, II. kerület, Marczibányi tér 5/a)

Papp János, a Centrál Színház társulatának tagja színházi sorozatot indított, amelyben utazási élményeit meséli el közönségének.  A képekkel gazdagon illusztrált estek anyaga az utazások alatt írt naplórészletekből és gondolatokból tevődik össze. A vándorszínész ezúttal Japánról mesél majd. Péntek, 19:00, Centrál Színház (Budapest, VI. kerület, Révay utca 18.)

Öt éve már, hogy nincs köztünk Lux Interior, az amerikai punk-rock mozgalom egyik kulcsfigurája, aki Cramps nevű zenekarával olyan műfajoknak ágyazott meg, mint a psychobilly, a horror punk vagy a gothabilly. Az évforduló alkalmából néhány hazai rajongója dj-szettekkel tiszteleg a zenész előtt: "synth-tel, punkkal, trash-sel, noise-zal és mindennel, amitől garantáltan pörögni fog a sírjában a vén hulla" – írják. Péntek, 21:00, Klub Vittula (Budapest, VII. kerület, Kertész utca 4.)

Hazai pályán, a józsefvárosi Gólyában lép fel a nyolcker néhány igazán autentikus rappere. A pörgőnyelvű Ricsikee, K-Lock és barátaik jó hangulatot, valamint aktív fej- és kézlóbálást ígérnek. Egyenesen a nyolcból. Péntek, 20:00, Gólya (Budapest, VIII. kerület, Bókay János utca 34.)

Az indusztriális zene kedvelői az Electrohaze-en érezhetik jól magukat a Müsziben, akik az elektronikán pörögnek, azoknak Tom Select szolgáltat house-t és technót a Toldiban, a kurrens popzene barátai pedig a Popméter és a Viage közös buliján táncolhatnak nagyokat.

Leszbikus törpemalacshow (szombat)

Biztosan nagyon fog hiányozni 2014 nyári fesztiválszezonjából a Fekete Zaj, amelyet négy éven át a mátrafüredi Sástó szomszédságában rendeztek meg, míg át nem költözött a budapesti Dürer kertbe. Mivel az izgalmas, alternatív előadókra szakosodott fesztivál nem tudott gazdaságilag sikeres lenni, a Fekete Zaj bizonytalan ideig szünetelni fog. Az utolsó – téli – alkalommal többek közt olyan fellépők társaságában temethetjük el a fesztivált, mint a Vágtázó Halottkémek, a Mátyás Attila Band, a Hangmás, Halott Pénz vagy a Shapat Terror. Szombat, 18:00, Dürer kert, (Budapest, XIV. kerület, Ajtósi Dürer sor 19-21.)

Tavaly októberben jelent meg Zorán legutóbbi albuma, a kizárólag duetteket tartalmazó Egypár barát, melynek lemezbemutató koncertjére a zenész meghívta az album összes szereplőjét. Zorán mellett így színpadra áll Kern András, Palya Bea, Presser Gábor, Bródy János, Gerendás Péter, Hegyi Barbara, Bíró Eszter, Rúzsa Magdi, Sztevanovity Dusán, Tompos Kátya és Váczi Eszter is. Szombat, 20:00, Papp László Budapest Sportaréna (Budapest, XIV. kerület, Stefánia út 2.)

Valentin-nap közelgő alkalmából ismét megrendezik az Országos Kisállat- és Növényvásárt a Pecsában. Lesz minnesotai törpemalacshow, trópusi hüllőbemutató és állatsimogató, ingyenes játszóház, illetve állatorvosi szaktanácsadás. Szombaton és vasárnap, Petőfi Csarnok (Budapest, XIV. kerület, Városliget, Zichy Mihály út 14.)

1263827 209725162533520 338545309 o
Fotó: Országos Kisállat És Növényvásár / Facebook

Women on Women partisorozat megelégelte, hogy amíg a meleg férfiakat célzó bulikkal már Dunát lehetne rekeszteni, addig a leszbikus nők szórakozási lehetőségei meglehetősen szűkösek. 2013 őszétől vannak jelen a budapesti éjszakában, soron következő partijuk arca pedig Beth Ditto, a Gossip zenekar nyíltan nőkhöz vonzódó dívája. A dj-pult mögött Mórocz Tamás, a Bermuda énekes-frontembere pakolgatja majd a zenéket – legfőképpen a Gossip számait. Szombat, 23:00, Toldi Klub (Budapest, V. kerület, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)

Ziggurat név alatt új, eklektikus bulisorozat látta meg a napvilágot, amely szombat éjjel mutatkozik majd be a nyilvánosság előtt. Az új jövevény szülei űrpopot, szintis krautrockot, hideghullámot, iparosodást és gótikus gobelineket ígérnek – vegyesen. Szombat, 22:00, Beat on the Brat (Budapest, VII. kerület, Nyár utca 20.)

Átmenni Sophia Lorenen (vasárnap)

Gazdag Gyula 1989-es Túsztörténet című filmjét vetíitk majd a Gólya vasárnapi, Bűnözés és szocializmus nevű filmklubjában. Berencsi Attila, egy nemzedék Bery Arija, ezzel a szerepével nyerte el a San Sebastian Nemzetközi Filmfesztivál legjobb színészének járó díját – korábban olyanok nyerték el az elismerést, mint Sophia Loren, Richard Burton és Latinovits Zoltán. A forgatókönyv megtörtént eset alapján készült, egy balassagyarmati túszdráma történetét dolgozta fel. Vasárnap, 18:30, Gólya (Budapest, VIII. kerület, Bókay János utca 34.)

Három művész, illetve művészcsoport munkásságát mutatja be a Ludwig múzeum Átmenet és átmenet című kiállítása: Josip Vaništa a horvát neoavantgárd egyik vezéregyénisége, a Blue Noses csoport művei az orosz abszurd hagyományait követik, Oleg Kulik pedig radikális akcióival keltette fel a nyugati műértők érdeklődését. A tárlat a közép-kelet-európai országok rendszerváltozásaira, és ezek szociális, történelmi, gazdaság-politikai és kulturális-művészeti hozadékaira reagál. Péntektől március 9-ig, 10:00 – 20:00, Ludwig Múzeum (Budapest, IX. kerület, Komor Marcell utca 1.)