A szuperhősök köztünk élnek

2014.02.09. 07:54
Kovács ’KoPé’ Péter alternatív Budapest-képeire illeszti azt, amit hiányol a városból: földrengést fotóz a Ferenciek terén, Beatlest a Keletinél, Usain Boltot a kisföldalattiban és Mega Pythont a Dunában.

Manipulálják Budapestet

Mindig is sejtettük: Magyarországon már régóta építkezik a Galaktikus Birodalom, a transzformer Optimus Prime a Parlamentben likvidálja az álcákat, a Nyugati tér pedig csak azért nem tartozik Budapest legveszélyesebb helyei közé, mert a Pókember őrködik a „forgóóra” tetején. Az Alternative Budapest képein fővárosunkra a popkultúra árnyéka vetül, az amerikai filmek szuperhősei és szörnyei integetnek vissza a Csalogány utcából vagy a Petőfi térről.

„Ahhoz már hozzászoktunk, hogy New York vagy más nagyváros összeomlik a filmekben, vagy szörnyek látogatják. Budapesten a legdurvább, ami történt, hogy Bruce Willis autózott” – magyarázza koncepcióját Kovács Péter. Azzal, hogy a Hősök terén bóklászó turisták nyugalmát tornádóval forgatja fel, vagy vulkánkitörést vizionál a Gellért-hegyre, a már megunt városképbe csempészi vissza az izgalmakat.

1512568 523928677714798 1591181816 n
Fotó: BudapestAlternative / Facebook

„Aki itt él, azt hiszi, hogy ismeri a várost és már nem tud meglepődni. Szerintem KoPé képei pont erre jók, mert annyira realisztikusak, hogy ha legközelebb arra jársz, tuti, hogy keresni fogod azt a motívumot. Megint ráfókuszálsz a város szépségére” – véli az Alternative Budapest Facebook-oldalának egyik követője.

Meteor csapódott a Bazilikába

Péter eleinte csak az Instagramon akart polgárt pukkasztani a képeivel: a sok egyenselfie közé csempészte be a Dunából kiugró cápa fotóját. A sikernek köszönhetően hamar fotósorozat lett az egyszeri viccből. Az okostelefonnal lőtt és Photoshoppal átrajzolt képek nem a legjobb minőségűek, de a kis felbontás valóságérzetet kölcsönöz a fotóknak. Volt, akit meg is tévesztettek: a Westend-kiállításon Péter nagymamájának 74 éves barátnője például egy zombis és egy Super Marió-s kép megtekintése között afelől érdeklődött, hogy mikor fotózták le a Zeppelint a Duna felett.

A fotómanipulációban nem kell mélyebb jelentést keresni. KóPé csupán szórakoztatni akar: az egyszerűségre való törekvés ér össze a pihent humorérzékkel. A legtöbb olyan gegre épül, amit bárki azonnal kiszúrhat. Így biciklizhet el E.T. a Vörösmarty tér egén, és ezért vár Luke Skywalker a turistabuszra a Deák tér két napja alatt. A poénok nagy része frappáns filmes utalás: a Hősök terére a Twisterből tehenet, a Walking Deadből zombit fúj a tornádó, a Dunát pedig az Asylum stúdió filléres trashfilmjeinek szörnyei népesítik be.

De hiába kúszik Mega Python a balszélen, és zúz Hulk a jobbon, nem mindenki hiszi el, hogy Péter képeiben nem rejtőzik politikai tartalom. Ha felszáll a turul Budáról, az még lehet a kétfarkú kutyák cselvetése, de hogy a Szent István-bazilikába csapódó meteoritot valamelyik párt küldte, arra már bárki megesküszik. A felrobbanó bazilikakupola láttán felháborodott hangokat KoPé egy jól irányzott fricskával hallgattatta el: két képpel később már King Kong pofozkodott a zsinagóga felett egy dinoszaurusszal. 

Hányás a Louis Vuitton előtt

Bármiféle turulos képnél több kritika lapul ugyanis a Louis Vuitton bolt előtt terpeszkedő hányásban, vagy egy fájdalomcsillapító-reklámon látható agymosott vigyorban. És ehhez még csak Photoshop sem kell. Péter leghatásosabb képei egy Budapesti Kisabszurd illusztrációinak tűnnek: az egész Budapestet parkolónak használó dühös belga üzletember Michael Knightos Bentley-jéről, vagy az egymástól több méterre elhelyezett kisméretű HÉV-székek rejtélyét boncolgató kép. 

1098089 444698235637843 514930687 n
Fotó: Alternatív Budapest / Facebook

A természeti katasztrófákat és szuperhősöket Budapestre költöztető képek a legnépszerűbbek: a Gellért-hegyi vulkánkitörést, az A38-at lenyelő Krakent vagy a kiszáradt Dunát látva egy magyar katasztrófafilmbe csöppenünk. „Az Alternative Budapest egy kicsit Michael Bay szemüvegén keresztül mutatja a várost. Szeretem Budapestet, úgyhogy ez számomra vicces és érdekes” – díjazza az egyik lájkoló a katasztrófaimportot.

Romok felett borzongani

Dúll Andrea környezetpszichológusnak szakmai magyarázata is van a jelenségre. „Az Angry Birds sikeréből is látszik, hogy rombolni ugyanúgy szeretnek az emberek, mint építeni. A rombolás és a megszokott mindennapok ellentmondása feszültséget, izgalmat kelt. A katasztrófák előre nem mindig láthatóak, és nincs felettük kontrollunk. Ez tudatja az emberben, hogy milyen parányi a természet nagy erőivel szemben, különösen, ha monumentális emberi termékek (városok, nagy épületek) pusztulnak el.”

Dúll szerint a borzongást annak ambivalenciája váltja ki, ha az ember legyőzi az emberfeletti erőket, túléli a katasztrófát, újjáépíti a városokat. Habár KoPé képei ezzel a stádiummal már nem foglalkoznak, mégis van egy nagy előnyük a katasztrófafilmekkel szemben: mozgásba hozzák az ember fantáziáját. „Ha állóképeken látja ezt az ember, az sok tekintetben izgalmasabb, mert fantáziában hozzá lehet tenni mást is, mint amit a film konkrétan megmutat” – vallja a környezetpszichológus.

Tripodok vonulnak a hajnali ködben

A képek egyre többet bíznak a fantáziánkra: a képről szinte kiugró, tájidegen lények helyett a háttérben megbújó szörnyeké lett a főszerep. A budai Alagútból kiforduló tűzszörny, a hajnali unalmat eltaposó tripodok vagy a Parlament fölött keringő birodalmi repülők esetén már nem olyan éles a kontraszt Budapest és a fantázia között.

60540 399012390206428 1154068603 n
Fotó: Alternatív Budapest / Facebook

Ezért a legjobb hely nem is hagyományos galéria: inkább street artként vagy a hagyományos hirdetés keretein túlnyúló új metróreklámok mintájára kéne beolvasztani őket a budapesti környezetbe. A 4-6-oson biztosan jól festene A villamoson mindenki zombi – legalább olyan jól, mint a Széll Kálmán térnél mutogató szatírok helyett a Playboy-alapító Hugh Hefnert megörökítő pillanatfotó.

Hol, mikor, miért? 

KoPé második kiállítása január 13-án nyílt meg a Westend Office Irodaház „A” épületének aulájában. Itt a népszerű új képek tekinthetők meg nagyobb felbontásban február 9-ig. A Duna Plazában is van egy Alternative Budapest-galéria, de a hivatalos megnyitót elcsúsztatták februárra, mert a két pláza kiállítása párhuzamosan fut. A képek megvásárolhatóak nagy méretben: „A jobb felbontású képekből csak 1-1 db kerül kinyomtatásra, a cél, hogy ezeket eladjam. Az interneten előbb-utóbb elfelejtődnek ezek a képek, de néhány lakásban vagy klubban remélhetőleg sokáig láthatóak maradnak. Sok grafikai munkám volt – kiadványok, hirdetések, újságok, magazinok, pólók –, amiket az elmúlt 10-15 évben készítettem, de ezek hetekig, hónapokig, jó esetben pár évig láthatóak csak, és a készítő neve a legtöbbször nem is érdekes. Ideje volt már valami maradandót is alkotnom.”
1526166 516911925083140 1685221239 n
Fotó: BudapestAlternative / Facebook

Nincs új a budapesti nap alatt

Szintén 2012-ben indult a Budapest szobrai Facebook-oldal, amelynek „Egy kis Photoshop” albuma hasonló koncepció mentén készült: a Váci utcai kisfiú-szobor mögül kikukucskáló Gollam vagy a Lánchídra költöző és a hétfő reggeli közérzetet ábrázoló munchi Sikoly legalább olyan szórakoztató, mint a Kodályból kibújó alien vagy Batőfi-szobor.