Holtpontra jutottunk

2014.02.09. 10:29

Pénteken este az Európa Pontban (Millenáris Park) nyílt meg Riskó Gáspár fotóművész Holtpont című kiállítása. A kiállítás képei azt kutatják, hogy hová jutottunk a vasfüggöny 25 évvel ezelőtti leomlása és az Európai Unióhoz való csatlakozásunk óta eltelt 10 évben.

Az 1978-ban született, Sajtófotó-díjas fotóművész szerint „az évek során a társadalom bizonyos rétegei egyfajta holtpontra jutottak, ahonnan nehéz a kimozdulás. A rendszerváltást követően számos gyár, bánya és mezőgazdasági termelőszövetkezet került felszámolásra, sok ezren veszítették el a munkahelyüket, közülük sokan egy életre kiszorultak a munkaerőpiacról”.

Mint Riskó Gáspár írja, "Kelet-Magyarországon különösen fájdalmas volt ez a folyamat, sok családban a munkanélküliség már harmadik generációs. Ezért sokan nosztalgiával gondolnak vissza a rendszerváltás előtti időszakra, amikor ha rossz életszínvonalon is, szabadság nélkül, de biztos volt a megélhetésük. A képek ennek a kuszán ellentmondásos állapotnak, ezeknek a sorsoknak a tükrei: szereplőik a valóság és a képzelet határán bolyongva, egy új, élhetőbb állapot bekövetkeztére várakoznak".

A Holtpont című kiállítás március 7-ig tekinthető meg.