Meghalt Helényi Tibor

2014.02.11. 15:09

Hatvannyolc éves korában elhunyt Helényi Tibor grafikus, a magyar plakátgrafika egyik kiemelkedő alakja - írja a Kunszt blog. Vonzódott a sci-fihez, ő rajzolta többek között a Star Wars-trilógia magyar plakátjait, de az ő munkája volt a legendás Hegylakó-, Nyolcadik utas: a Halál - és az eredeti Robotzsaru-poszter is - ami egyébként az utolsó filmplakátja volt 1988-ban.

Helényi Tibor a Magyar Iparművészeti Főiskolán végzett Baska József és Ernyei Sándor tanítványaként, 1966 óta voltak ókiállításai. 1977-92 között az Interpess Magazin tervező grafikusa volt, az ő nevéhez köthető számos, azóta ikonikus magazinborító és belső grafika.

A hetvenes évek végén tér át véglegesen a festészetre, magazinborítóit és filmplaktjai kortársai között egyedülálló módon szinte mind festette. Az IPM megszűnése után leginkább festett, illetve könyvborítókat készített, így például Stephen King Cujo vagy Robin Cook Agy című könyvéhez. 

Helényi Tibort karácsony előtt vitték be a János kórházba egy műtétre. Február 8-án, szombaton reggel 68 éves korában meghalt.

Egzotikus kelet-európai Star Wars-ereklyék

Helényi Tibor plakátjai a hazai és külföldi Csillagok háborúja-rajongók körében az egyik legvitatottabb művészeti és eszmei értékű ereklyéknek számítanak. A 80-as években ugyanis itthon nem a Lucasfilm és a 20th Century Fox hivatalos reklámanyagát használta fel a Mokép a mozikban, hanem Helényi Salvador Dalí-ihletésű, szürrális posztereit, amelyekre néha olyan űrszörnyek és torz Darth Vaderek is rákerültek, amiket sosem láthattunk a filmekben. Helényi később hasonló stílusban készítette el az IPM magazin borítóit is.

A Helényi-féle Star Wars-plakátok sajátos hangulát ma már az egész világon ismerik. Számos népszerű külföldi blogon írtak róluk, többek között a Buzzfeeden és Gawker-médiabirodalom geek aloldalán, az io9-en, de 2011-ben még a Hold című sci-fi vizuális effektese, Gavin Rothery is szentelt egy bejegyzést Helényinek.

hungarianstarwarsposters

A 80-as évek hivatalos moziplakát-rajzolóira így emlékezett korábban vissza a Boros-Szikszai illusztrátorpáros: "Magyarországon a 80-as években a lengyel cirkuszplakátok stílusa volt az uralkodó. Akkor még teljesen más világ volt, a hazai gyártású poszter hozzátartozott a hazai mozibemutatókhoz, függetlenül attól, ki milyen merchandise-jogokat szerzett meg a vetítés joga mellé. A sok szürreális Csillagok háborúja-plakát után, amiknél azt sem tudta az ember, mit lát, és az hogyan kapcsolódik a filmhez, mi már amerikai stílusban festettünk posztereket."

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport