Meghalt Csala Zsuzsa

2014.02.22. 12:11 Módosítva: 2014.02.22. 15:32

Meghalt Csala Zsuzsa Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész - közölték a Vidám Színpad vezetői szombaton. Csala Zsuzsa életének 81. életévében hunyt el - olvasható a Böröndi Tamás, a Vidámszínpad ügyvezetője és Straub Dezső művészeti vezető által jegyzett közleményben. Csala Zsuzsát a Vidám Színpad saját halottjának tekinti.

Az 1933. július 9-én született színésznő fiatalon építésznek vagy kertészmérnöknek készült, két nővérével versenyszerűen úsztak Újpesten, ő maga ifjúsági bajnok is volt. Ennek köszönhették, hogy az ötvenes években nem telepítették ki őket, mert a belügyi csapat versenyzőinek nem esett bántódásuk - írja róla a Fidelio.

16 évesen egy gimnáziumi színjátszócsoport előadásán figyelt fel Pártos Géza, a Madách Színház akkori főrendezője, az ő tanácsára jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. A főiskolára ugyan felvették, de harmadévesen eltanácsolták, amiért kifigurázta az egyik tanárát.

1954-ben az Állami Déryné Színházhoz szerződött, 1955-60-ig pedig az egri Gárdonyi Géza Színházban játszott. A Vidám Színpadnak 1960-tól volt tagja, de játszott a Budaörsi Játékszínben, és kedvelt szereplője volt a Rádiókabarénak is.Több száz színházi és tévés szerepet játszott el, filmen a Noszty-fiú esete Tóth Marival, a Nem szoktam hazudni, valamint az És akkor a pasas című alkotásokban láthatta a közönség.

Csala Zsuzsa 1974-ben Jászai Mari, 1986-ban Érdemes művész, 2007-ben pedig Marton Frigyes-díjat kapott.Tavaly nyáron töltötte be 80. életévét, a Vidám Színpad társulata a Szenteltvíz és kokain című előadás után 400 néző előtt köszöntötte fel, akik 20 percig állva tapsolták.

A gerincsérvvel küszködő színésznő áprilisban boldogan jelentette be, hogy barátai segítségével kilábalt depressziójából. "Sokáig itthon vártam a halált, mert meg akartam halni, elment az életkedvem... Kijöttem a depresszív hangulatból, és ezt leginkább a kollégáknak és a közönségnek köszönhetem. És még annak is, hogy nem félek a haláltól. Nem adom meg neki az örömöt, hogy rosszul érezzem magam! Jól vagyok végre!".

Soha nem fog rám többet csücsöríteni

"Csala Zsuzsa a kabaré műfajának Lórán Lenke mellett talán az egyetlen igazán fajsúlyos komikája volt, remek színésznő, nagyon szerethető ember a közönség és a kollégák részéről egyaránt - mondta Verebes István az MTI-nek. Személyes emlékeiről mesélve felidézte, hogy volt egy játékuk; mikor találkoztak, egymás iránt érzett szeretetük jeleként Csala Zsuzsa mindig csücsörítve üdvözölte. "Az jut eszembe, hogy már soha nem fog rám többet csücsöríteni. Nagyon édes ember volt, nagyon sajnálom őt" - mondta Verebes megrendülten.

Csupa jókedv volt Csala Zsuzsa, a közönség nagyon szerette - mondta megrendülten Bodrogi Gyula. "Rengeteg színdarabban és kabaréban játszottunk együtt, nagyon könnyű volt vele kijönni. Nagyon kedves ember volt, kedves és becsületes, csupa jókedv, akit a közönség nagyon szeretett. Ez volt ő".

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport