Szilvia
5 °C
16 °C

Meghalt Csala Zsuzsa

2014.02.22. 12:11 Módosítva: 2014-02-22 15:32:18

Meghalt Csala Zsuzsa Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész - közölték a Vidám Színpad vezetői szombaton. Csala Zsuzsa életének 81. életévében hunyt el - olvasható a Böröndi Tamás, a Vidámszínpad ügyvezetője és Straub Dezső művészeti vezető által jegyzett közleményben. Csala Zsuzsát a Vidám Színpad saját halottjának tekinti.

Az 1933. július 9-én született színésznő fiatalon építésznek vagy kertészmérnöknek készült, két nővérével versenyszerűen úsztak Újpesten, ő maga ifjúsági bajnok is volt. Ennek köszönhették, hogy az ötvenes években nem telepítették ki őket, mert a belügyi csapat versenyzőinek nem esett bántódásuk - írja róla a Fidelio.

16 évesen egy gimnáziumi színjátszócsoport előadásán figyelt fel Pártos Géza, a Madách Színház akkori főrendezője, az ő tanácsára jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. A főiskolára ugyan felvették, de harmadévesen eltanácsolták, amiért kifigurázta az egyik tanárát.

1954-ben az Állami Déryné Színházhoz szerződött, 1955-60-ig pedig az egri Gárdonyi Géza Színházban játszott. A Vidám Színpadnak 1960-tól volt tagja, de játszott a Budaörsi Játékszínben, és kedvelt szereplője volt a Rádiókabarénak is.Több száz színházi és tévés szerepet játszott el, filmen a Noszty-fiú esete Tóth Marival, a Nem szoktam hazudni, valamint az És akkor a pasas című alkotásokban láthatta a közönség.

Csala Zsuzsa 1974-ben Jászai Mari, 1986-ban Érdemes művész, 2007-ben pedig Marton Frigyes-díjat kapott.Tavaly nyáron töltötte be 80. életévét, a Vidám Színpad társulata a Szenteltvíz és kokain című előadás után 400 néző előtt köszöntötte fel, akik 20 percig állva tapsolták.

A gerincsérvvel küszködő színésznő áprilisban boldogan jelentette be, hogy barátai segítségével kilábalt depressziójából. "Sokáig itthon vártam a halált, mert meg akartam halni, elment az életkedvem... Kijöttem a depresszív hangulatból, és ezt leginkább a kollégáknak és a közönségnek köszönhetem. És még annak is, hogy nem félek a haláltól. Nem adom meg neki az örömöt, hogy rosszul érezzem magam! Jól vagyok végre!".

Soha nem fog rám többet csücsöríteni

"Csala Zsuzsa a kabaré műfajának Lórán Lenke mellett talán az egyetlen igazán fajsúlyos komikája volt, remek színésznő, nagyon szerethető ember a közönség és a kollégák részéről egyaránt - mondta Verebes István az MTI-nek. Személyes emlékeiről mesélve felidézte, hogy volt egy játékuk; mikor találkoztak, egymás iránt érzett szeretetük jeleként Csala Zsuzsa mindig csücsörítve üdvözölte. "Az jut eszembe, hogy már soha nem fog rám többet csücsöríteni. Nagyon édes ember volt, nagyon sajnálom őt" - mondta Verebes megrendülten.

Csupa jókedv volt Csala Zsuzsa, a közönség nagyon szerette - mondta megrendülten Bodrogi Gyula. "Rengeteg színdarabban és kabaréban játszottunk együtt, nagyon könnyű volt vele kijönni. Nagyon kedves ember volt, kedves és becsületes, csupa jókedv, akit a közönség nagyon szeretett. Ez volt ő".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?