Meghalt a legidősebb holokauszt-túlélő

2014.02.23. 22:03

110 éves korában elhunyt Alice Herz Sommer, a náci holokauszt legidősebb túlélője, egyben a világ legöregebb zongoraművésze. Utolsó éveit egyedül töltötte egy észak-londoni kis lakásban.

Alice-t 39 éves korában deportálták; a Prágától hatvan kilométerre fekvő koncentrációs táborba, Theresienstadtba került. A nácik itt gyűjtötték össze a zsidó művészeket és tudósokat, hogy demonstrálják, milyen jól bánnak velük valójában. A foglyok ezután az auschwitzi megsemmisítőtáborba kerültek volna.

A theresienstadti táborban a rabok folytathatták a művészi tevékenységüket, így Alice több száz előadáson zongorázhatott a társainak.

Apám mindig azt mondta, hogy minél több dolgot igyekezzek elraktározni a fejembe, mert azt nem vehetik el tőlem. Ez a koncentrációs táborban különösen igaz volt. És itt jön a zene ereje: zene ugyanis akkor is lehet az ember fejében, ha éppen kívül nem hallatszik, ha éppen nem zenél senki. És a zene valóban eljuttathat egy másik világba.

Alice Herz Sommer életéről nemrég dokumentumfilm készült, The Lady in Number 6: How Music Saved My Life (A nő a Hatos Számúban: Hogy mentette meg a zene az életem) címmel. A filmet Oscar-díjra jelölték.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport