Leonardo mérethű találmányai Pécsen

2014.03.03. 17:25

Leonardo da Vinci majdnem száz mérethű találmányát mutatják be a pécsi Janus Pannonius Múzeumban, a város főterén pedig a művész által megálmodott hatalmas lószobrot állítják ki, írja az MTI.

Páva Zsolt polgármester elmondta, hogy a városi kezelésben lévő múzeum szervezi a Leonardo lángelméje, Leonardo automobilja és a Sforza ló című kiállítást. Az anyag a Martyn Ferenc Múzeumban és a Magyar Modern Képtárban 1500 négyzetméteren várja majd a látogatókat április 15. és szeptember 30. között. A kiállításra a figyelmet egy 8,5 méter magas lószobor, a Kolosszus mása hívja fel, amely Pécs főterén, a Széchenyi téren áll várhatóan április elejétől.

A tárlat - többek között Tokió és az amerikai San José után - Pécsen mutatkozik be Európában először ebben a formájában. 2007-ben Debrecenben volt már egy hasonló rendezvény, de a pécsi nagyobb és tematikájában eltér a korábbi Leonardo-tárlattól. Az interaktív, 21. századi technikákat felvonultató kiállítás anyaga elsősorban a művész látásmódját ábrázolja, mindazt, amit Leonardo a festészeten keresztül a perspektíváról, a természeti erőkről és a köztük lévő kapcsolatról felfedezett. Helyet kapnak a tárlaton más reneszánsz tervezők munkái, Leonardo automobilja és a "repülő ember" is.

Két kamionnal érkezik Pécsre a kiállítási anyag április elejéig, de a lószobor részeit - amelyek további két kamionban érkeznek - már korábban, március közepén leszállítják a baranyai megyeszékhelyre. A tervek szerint a 2-3 ezer forintos jegyárakból érkező bevétel nyereségessé teszi a tárlatot.