Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Leonardo mérethű találmányai Pécsen

2014.03.03. 17:25

Leonardo da Vinci majdnem száz mérethű találmányát mutatják be a pécsi Janus Pannonius Múzeumban, a város főterén pedig a művész által megálmodott hatalmas lószobrot állítják ki, írja az MTI.

Páva Zsolt polgármester elmondta, hogy a városi kezelésben lévő múzeum szervezi a Leonardo lángelméje, Leonardo automobilja és a Sforza ló című kiállítást. Az anyag a Martyn Ferenc Múzeumban és a Magyar Modern Képtárban 1500 négyzetméteren várja majd a látogatókat április 15. és szeptember 30. között. A kiállításra a figyelmet egy 8,5 méter magas lószobor, a Kolosszus mása hívja fel, amely Pécs főterén, a Széchenyi téren áll várhatóan április elejétől.

A tárlat - többek között Tokió és az amerikai San José után - Pécsen mutatkozik be Európában először ebben a formájában. 2007-ben Debrecenben volt már egy hasonló rendezvény, de a pécsi nagyobb és tematikájában eltér a korábbi Leonardo-tárlattól. Az interaktív, 21. századi technikákat felvonultató kiállítás anyaga elsősorban a művész látásmódját ábrázolja, mindazt, amit Leonardo a festészeten keresztül a perspektíváról, a természeti erőkről és a köztük lévő kapcsolatról felfedezett. Helyet kapnak a tárlaton más reneszánsz tervezők munkái, Leonardo automobilja és a "repülő ember" is.

Két kamionnal érkezik Pécsre a kiállítási anyag április elejéig, de a lószobor részeit - amelyek további két kamionban érkeznek - már korábban, március közepén leszállítják a baranyai megyeszékhelyre. A tervek szerint a 2-3 ezer forintos jegyárakból érkező bevétel nyereségessé teszi a tárlatot.