Nem csak színház, vacsora is!

2014.03.05. 16:57
Egy egészen új műfajt, a szállodaszínházat szeretnék meghonosítani, ahol darab mellé két pohár bor és egy háromfogásos vacsora is jár. A Macskalépcső főpróbán jártunk, ahol kiderült, hogy a kezdeményezés ugyan nagyszerű, de az elsőként felszolgált darab kissé lehangoló.

A színházasok mindig próbálkoznak valami újjal: a lakásszínház pár év alatt akkora karriert tudott befutni, hogy már külföldiek költöztek Magyarországra, hogy az albérletükben tanulmányozhassuk őket, de láttunk mi már zebrán fetrengő színészeket az utcaszínházban, szemrebbenés nélkül néztük végig a pucér színésznő előadását a Szépművészeti Múzeumban, és fizettünk azért, hogy Bán János elvágja a torkunkat egy kirakatban. 

Talán lesz igény egy jó kis szállodaszínházra is – gondolta Fekete Marcell, a Gellért Hotel igazgató-helyettese, aki becsülendő módon nemcsak az ötletet találta ki, hanem a helyet is megteremtette hozzá. A szállodában járkálva ugyanis feltűnt neki, hogy van az első emeleten egy nagy impozáns terem, amit már évtizedek óta csak bútorraktárként használnak. Némi nyomozás után kiderült, hogy ez egykor az elegáns szálló zeneterme volt.

Előbb kiürítették, majd lelkes budapesti művészekkel felújíttatták és kifestették, és most ismét hajdani pompájában ragyog. Itt lesz a Gellértben induló szállodaszínház-sorozat első darabja március 6-án, a Macskalépcső. A tervek szerint minden hónapban más-más darabot lehet megtekinteni, összesen havi 3-4 előadást terveznek, több színésszel és társulattal is tárgyalásban állnak, és műfajilag is törekednének a sokszínűségre.

Egy este a szállodában

„Úgy gondoltuk, Budán amúgy is kevés a színház, és talán az emberek szívesen beülnének akár egy szállodába is egy-egy előadásra” – mondta az Indexnek Fekete Marcell. Ebben egyébként szinte biztosan vagyunk, főleg, hogy az előadáshoz két pohár fröccs is jár, amit a színdarab közben lehet elkortyolgatni. A környezet elegáns, a zeneterem felújítása jól sikerült, és a koncepció jól illeszkedik abba a törekvésbe, hogy a budapestiek is elmenjenek a szállodába, ne csak a turisták. Ráadásul, mint azt Fekete Marcell elmondta, ez még csak a kezdet, hiszen nem minden előadáshoz használnák ezt a hagyományosnak mondható helyszínt. Szeretnék például a Gőzben című darabot előadni kifejezetten a Gellért fürdőjében, de lennének előadások a konyhában vagy éppen a presszóban is.

Nagy népszerűséget hozhat a szállodaszínháznak, hogy az 5990 Ft-os jegyárban nemcsak a színházjegy, hanem a Gellért Söröző háromfogásos vacsorája is benne van, két pohár borral, amit tetszőlegesen az előadás előtt vagy után, a szálloda éttermében lehet elfogyasztani. A honlapról előre tájékozódhatnak a menüről is. Azt mondhatnánk tehát, hogy minden együtt van ahhoz, hogy ez a műfaj sikeres legyen, viszont a főpróba megtekintése után erősen úgy gondoljuk, hogy darabválasztáson még csiszolni kell.

Lesz még jobb is

A szállodaszínház sorozat nyitó darabja Thuróczy Katalin Macskalépcső című műve, ami azt leszámítva, hogy az alapszituációban nem sok újdonság van, nézhető és néhol még vicces is. Két nő küzd ugyanazért a férfiért, az egyik a feleség, a másik a szerető, a férfi persze átveri mindkettőjüket, de ők – ahogyan az már csak lenni szokott – odaadnának érte mindent. A két nő hol összezár az aljas férfi háta mögött, hol maró küzdelembe lendülnek egymás ellen. Jól illik a helyre a darab, és a műfajhoz is, hiszen mindössze 50 perc, így a kétszereplős darab nem lesz unalmas.

Sztárik Andrea rendezése azonban meglehetősen hullámzó és szélsőséges, csakúgy mint az idősebb színésznő alakítása. Míg Mezei Lédába nem lehet belekötni, és nincs is miért, addig Szitás Barbara sokszor fájóan modoros, és túlszenvedi a megcsalt feleség szerepét. Néhány jelenetben egész jól belezökken a szerepbe, aztán hirtelen megint modorosba vált, miközben a szenvelgés és a szentimentalizmus amúgy is jellemző a darabra. Ebben a műfajban pedig vigyázni kell, mert csakúgy, mint a lakásszínház esetében, közel van a közönség, így meglehetősen elidegenítő tud lenni a szerepét túljátszó színész. A Macskalépcső lehetne sokkal jobb is, de azért a szállodaszínház műfaja érdekesnek tűnik, mi kíváncsian várjuk a folytatást és a további darabokat. 

A szállodaszínház első darabja, a Macskalépcső március 6-7-8-án, este 18 és 19.30 órai kezdettel látható.