Kázmér
-2 °C
15 °C

Elhunyt Gosztonyi János

2014.03.06. 11:08 Módosítva: 2014.03.06. 11:37

87 éves korában elhunyt Gosztonyi János, Jászai Mari-díjas érdemes művész. Bár már 1989-ben nyugdíjba vonult, 2008-ig dolgozott színészként, rendezőként, drámaíróként, dramaturgként és a Színművészeti Főiskola egyetemi tanáraként. Rengeteg színdarabban, tévéfilmben és sorozatban szerepelt, drámákat írt, rendezett.

Láthattuk többek között számtalan Shakespeare-drámában, a Borsban, a Fűre lépni szabadban, A halhatatlan légiósban, a Szerencsés Dánielben, a Kojak Budapesten-ben, a Lindában, a Kisvárosban és A Pál utcai fiúk 2003-as feldolgozásában. Saját drámai mellett előszeretettel rendezett Kafka-adaptációkat.

Schmuck Andor bejelentette: a Tisztelet Társasága a család hozzájárulásával saját elhunytjának tekinti Gosztonyi Jánost. A politikus így emlékezett meg a művészről a Facebookon:

Gosztonyi János a Tisztelet Társaság elnökeként majd örökös tiszteletbeli elnökeként a legtöbbet segített, hogy őszintén tisztességesen tudjuk munkánkat végezni! A Tisztelet Társasága a család hozzájárulásával saját elhunytjának tekinti Gosztonyi Jánost.

Jászai Mari díjas és Érdemes művész. Holokauszttúlélőként, Amerika helyett, Magyarországot vágyta vissza. Magyar színész akart lenni. Egész életét a színház töltötte ki.

1949- től a Nemzeti Színház tagja, később a Déryné Színházban, majd a Jókai Színházban, illetve Thália Színházban dolgozott. Legvégül 1989-ig a Radnóti Miklós Színház főrendezője volt. Játszott, rendezett, de leginkább drámaírónak tartotta magát, darabjaival számtalan pályázatot megnyert.

Imádott tanítani, a Színművészeti Főiskolán több mint 50 évig tanított, később más helyeken is. Több nyelven beszélt, családjával színésznő feleségével Thirring Violával, és fiával Balázzsal sokat utazott. 

Most egyedül kelt útra. Nagyon messzire ment. És soha nem jön vissza.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport