Slamtelen Pilvaker lesz, de lesz

2014.03.10. 11:20 Módosítva: 2014.03.10. 11:26

Cenzúrától és nyilatkozatháborútól hangos két napja a kulturális élet, 11 fellépő ugyanis visszamondta a szereplését. Ami biztos:

  • tizenegy slam poetry előadó, név szerint Csider István Zoltán, Gábor Tamás, Győrfi Kata, Horváth Kristóf, Kemény Zsófi, Mavrák Kata, Németh Péter, Pion István, Simon Márton és Tolnai Eszter nem lépnek fel az idei Pilvakeren
  • Sub Bass Monster, Fluor Tomi, Kiss Ádám, Kautzky Armand, Szervét Tibor, Földes Eszter, Trecskó Zsófi, Wolfie (Punnany Massif), Sena (Irie Maffia), Dipa (DSP), Bom (DSP), Diaz, Snow és a Random Trip zenészei viszont igen
  • nagyon kiakadt a történteken Szele Tamás, aki a Huppa.hun írta meg aggályait egy politikamentes március 15-i buliról:

A Pilvaker ne szóljon aktuálpolitikai kérdésekről? Akkor miről szóljon, tessék mondani?

  • csak később már egybemosódott Szele odamondós véleménycikke a slam poetrysek óvatos kihátrálásával

De most igazságot teszünk, íme a slammerek hivatalos, március 9-i nyilatkozata a történtekről:

A tegnapi nap eseményei, vagyis a sajtóban terjedő, az esetek nagy többségében pontatlan, gyakran megtévesztő írások és ezek másodközlései miatt szükségesnek érezzük a RedBull Pilvaker 2014 kapcsán kialakult helyzet további tisztázását. Fontosnak tartjuk azonban hangsúlyozni, hogy a nekünk tulajdonított, mégsem tőlünk származó mondatokért, illetve az ezek kapcsán kialakult helyzetért a magunk részéről felelősnek mindössze az ezzel kapcsolatos jóhiszeműségünket és az ilyen ügyekben való járatlanságunkat tekintjük.

Lényegileg most sem tudunk – és nem is akarunk – mást mondani az üggyel kapcsolatban, mint amit eddig, vagyis az előző nyilatkozatunkban mondtunk. A RedBull képviselőivel történt előzetes megbeszélés után elkezdtük a kért szövegek megírását és a további egyeztetéseket, ezek közben azonban nyilvánvalóvá vált, hogy az elképzeléseink olyan mértékig eltérőek a készülő produkció tartalmi részére vonatkozóan, hogy a kompromisszum sem a Szervezők, sem a műsorszolgáltató, sem a Mi szempontunkból nem megvalósítható. És ahogyan azt szintén leírtuk az előzőekben, ennek okán több megbeszélés után végül elálltunk a közös munkától és a produkcióban való részvételtől.

A slam poetry nyolc évvel ezelőtti, magyarországi indulása óta lényegében egyetlen dolgot tesz: teret ad a szubjektív nézetek megosztásának, illetve alkalomadtán ezek ütköztetésének. Meglátásunk szerint jelenlegi népszerűségét is a vélemény, a szólás és az előadás szabadságának köszönheti.

Az alulírott 11 fő azonban nemtől, kortól, esetleges politikai nézetbeli és egyéb különbségektől függetlenül abban egyetértett, hogy egy slam poetry előadás keretein belül súlyos hiba lenne közéleti témák érintése nélkül beszélni 1848-ról és annak örökségéről. Ami viszont jelen pillanatban talán a legfontosabb: közéleti témákról van szó, tehát nem aktuálpolitikáról. Soha semmilyen politikai párthoz semmilyen formában nem kötődtünk, és az ehhez a függetlenségünkhöz való ragaszkodásra büszkék vagyunk. Releváns társadalmi kérdésekkel gyakran foglalkozunk, véleményünk szerint ezt tettük a Pilvakerre írt szövegeinkben is, a tényleges pártpolitikához azonban semmi közünk nincs, nem is volt és reméljük soha nem is lesz.

Eredeti szándékunk szerint egy, a héten megjelent, téves információkat tartalmazó hír cáfolata lett volna az előző nyilatkozatunk. Őszintén sajnáljuk, hogy így alakultak a dolgok.

A 2014. március 15-i Pilvakeren kiváló előadóművészek fognak a legjobb tudásuk szerint teljesíteni a színpadon. Ezt mi ugyanúgy tiszteletben tartjuk, mint bármilyen más véleménykülönbséget, és ismét, ezúton is nagyszerű estét kívánunk nekik is és a közönségnek is.

Ez pedig a Pilvaker-ötletgazda Red Bull nyilatkozata, ami szintén vasárnap jött ki, Red Bull Pilvaker - Politikamentesen címmel:

A Red Bull egy független piaci szereplő, amely Magyarországon és a világ minden pontján tartja magát ahhoz az alapelvéhez, hogy rendezvényein az aktuálpolitikának nincs helye. A Red Bull Pilvaker jogtulajdonosaként és ötletgazdájaként a Red Bullnak biztosítania kell, hogy ezen alapelvek egy általa szervezett rendezvényen ne sérüljenek.

A Red Bull Pilvaker koncepciójának kialakításakor az a cél vezérelte a szervezőket, hogy közkedvelt előadók és színészek segítségével hozzák közelebb a történelmet és az irodalmat a fiatalokhoz. A Red Bull Hungária Kft. az MTVA-val egy politikamentes színházi előadás közvetítéséről állapodott meg, amely 12-es karikával kerül adásba, vagyis meg kell felelnie a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényi előírásoknak. A szereplők felkérése hónapokkal ezelőtt megtörtént, a koncepciót minden érintett ismerte. A slammerek a szervezőkkel egyeztetve hetekkel ezelőtt döntöttek úgy, hogy nem vesznek részt a produkcióban, a végleges forgatókönyv ennek szellemében készült.

A Red Bull Pilvaker előadást március 15-én tartják az Erkel Színházban, a produkcióban olyan művészek vesznek részt, mint Wolfie (Punnany Massif), Sena (Irie Maffia), Dipa (DSP), Bom (DSP), Diaz, Snow, Sub Bass Monster, Fluor Tomi, Kiss Ádám, Kautzky Armand, Szervét Tibor, Földes Eszter, Trecskó Zsófi, és Delov Jávor vezetésével a Random Trip zenészei. Az eseményt az M2 élőben, a Petőfi Rádió felvételről közvetíti.