Menesztették a bécsi Burgtheater igazgatóját

2014.03.11. 14:52

Egy nappal azután, hogy az osztrák nemzeti színház, a Burgtheater vezetője bejelentette, hogy felfüggeszti munkáját, amíg nem tisztázódnak a pénzügyi botrány részletei, Josef Ostermayer kulturális miniszter menesztette Matthias Hartmann igazgatót. Hartmann nem fogadja el a felmentését és ügyvédhez fordult, hogy jogorvoslattal éljen a döntés ellen, írja az MTI.

A színház felügyelőtanácsa február végi jelentésében okirat- és mérleghamisítást, valamint hűtlen kezelést állapított meg a német nyelvterület legtöbb állami támogatást élvező színházánál. Összesen 8,3 millió euró hiány alakult ki a 2012/13-as évadra. A testület szerint Silvia Stantejsky, a botrány kitörésekor, tavaly novemberben azonnal elbocsátott igazgatóhelyettes "átláthatatlan könyvvitellel" leplezte a Burgtheater valós pénzügyi helyzetét, és "olyan áttekinthetetlen, centralizált környezetet" teremtett maga körül, amelyben lehetetlen volt bármiféle belső kontroll.

A rendszer lényege az volt, hogy az igazgatóhelyettes maga előtt görgette az adóssághegyet, amelyet minden évben az elszámolás napján különféle trükkökkel tüntetett el - mondta akkor Georg Springer, a felügyelőtanács, egyben az osztrák állami színházakat működtető holding elnöke, aki kedden bejelentette, hogy visszavonul a tanácsból. Stantejskyt már feljelentették az államügyészségnél. A megvádolt igazgatóhelyettes tagadja bűnösségét, és panaszt tett elbocsátása ellen.

Springer és Michael Hartmann a botrány kezdete óta már többször is hangoztatta, hogy nem volt módjuk hamarabb felfigyelni az üzelmekre. Hartmann hétfői közleményében azt írta, hogy már őt teszik felelőssé a könyvelési visszásságokért, amelyek igazgatótársa idején történtek a színháznál.

A világ második legrégebbi prózai színháza, 1776-ban alapított Burgtheater  a 2011/12-es szezonban 46,4 millió euró (14,5 milliárd forint) állami támogatást kapott, míg a második helyen álló zürichi Schauspielhaus csak 30,9 milliót. Ugyanakkor a bécsi színháznak volt a legtöbb nézője is: 476 ezer, míg a második helyen álló hamburgi Thalia színháznak csak 217 ezer.

A Vidnyászky Attila vezette magyar Nemzeti Színház sosem volt jóban az osztrák színházzal. A Burgtheater szeptemberben távol maradt a budapesti színházi fesztiváltól, mert levelük szerint az intézmény renoméját féltették a magyar kormánytól, annak konzervatív kultúrpolitikájától és az Alföldi Róbertet a Nemzeti élén váltó új vezetéstől.  Erre a magyar Nemzeti februárban közölte, hogy nem vesz részt a bécsi Burgtheater márciusi, magyar előadásokat felvonultató fesztiválján „a bécsi teátrum körül kialakult bizonytalan helyzet miatt″.