Jenő
-2 °C
6 °C

Menesztették a bécsi Burgtheater igazgatóját

2014.03.11. 14:52

Egy nappal azután, hogy az osztrák nemzeti színház, a Burgtheater vezetője bejelentette, hogy felfüggeszti munkáját, amíg nem tisztázódnak a pénzügyi botrány részletei, Josef Ostermayer kulturális miniszter menesztette Matthias Hartmann igazgatót. Hartmann nem fogadja el a felmentését és ügyvédhez fordult, hogy jogorvoslattal éljen a döntés ellen, írja az MTI.

A színház felügyelőtanácsa február végi jelentésében okirat- és mérleghamisítást, valamint hűtlen kezelést állapított meg a német nyelvterület legtöbb állami támogatást élvező színházánál. Összesen 8,3 millió euró hiány alakult ki a 2012/13-as évadra. A testület szerint Silvia Stantejsky, a botrány kitörésekor, tavaly novemberben azonnal elbocsátott igazgatóhelyettes "átláthatatlan könyvvitellel" leplezte a Burgtheater valós pénzügyi helyzetét, és "olyan áttekinthetetlen, centralizált környezetet" teremtett maga körül, amelyben lehetetlen volt bármiféle belső kontroll.

A rendszer lényege az volt, hogy az igazgatóhelyettes maga előtt görgette az adóssághegyet, amelyet minden évben az elszámolás napján különféle trükkökkel tüntetett el - mondta akkor Georg Springer, a felügyelőtanács, egyben az osztrák állami színházakat működtető holding elnöke, aki kedden bejelentette, hogy visszavonul a tanácsból. Stantejskyt már feljelentették az államügyészségnél. A megvádolt igazgatóhelyettes tagadja bűnösségét, és panaszt tett elbocsátása ellen.

Springer és Michael Hartmann a botrány kezdete óta már többször is hangoztatta, hogy nem volt módjuk hamarabb felfigyelni az üzelmekre. Hartmann hétfői közleményében azt írta, hogy már őt teszik felelőssé a könyvelési visszásságokért, amelyek igazgatótársa idején történtek a színháznál.

A világ második legrégebbi prózai színháza, 1776-ban alapított Burgtheater  a 2011/12-es szezonban 46,4 millió euró (14,5 milliárd forint) állami támogatást kapott, míg a második helyen álló zürichi Schauspielhaus csak 30,9 milliót. Ugyanakkor a bécsi színháznak volt a legtöbb nézője is: 476 ezer, míg a második helyen álló hamburgi Thalia színháznak csak 217 ezer.

A Vidnyászky Attila vezette magyar Nemzeti Színház sosem volt jóban az osztrák színházzal. A Burgtheater szeptemberben távol maradt a budapesti színházi fesztiváltól, mert levelük szerint az intézmény renoméját féltették a magyar kormánytól, annak konzervatív kultúrpolitikájától és az Alföldi Róbertet a Nemzeti élén váltó új vezetéstől.  Erre a magyar Nemzeti februárban közölte, hogy nem vesz részt a bécsi Burgtheater márciusi, magyar előadásokat felvonultató fesztiválján „a bécsi teátrum körül kialakult bizonytalan helyzet miatt″.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?