Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

A lengyel Orbán-könyvet is bemutatják Lipcsében

2014.03.12. 22:22

Megnyitották szerda este a Lipcsei Könyvvásárt, a német nyelvterület legnagyobb irodalmi közönségfesztiválját. Az Európai Egyetértés Lipcsei Könyvdíját az indiai Pankaj Mishra kapta, írja az MTI.

Az író, publicista és történész a nyugati imperializmusra adott ázsiai válaszokról szóló, Aus den Ruinen des Empires. Die Revolte gegen den Westen und der Wiederaufstieg Asiens (A birodalom romjai alól - A lázadás a Nyugat ellen és Ázsia feltámadása) című, németül 2013-ban megjelent munkájáért kapta a 15 ezer euróval járó elismerést.

A szerző kötetéről azt mondta, bár nem Európáról szól, mégis minden sorában jelen van a kontinens. Szerinte a globalizáció következtében nem a kultúrák közötti párbeszéd és a megértés erősödik, hanem a "pöffeszkedés és az arrogancia". Beszélt a szélsőjobboldali pártok felemelkedéséről, ami nemcsak megdöbbentő, hanem elbátortalanító is, amiért az "ázsiai viszonyokhoz képest igen korlátozott mértékű sokszínűség" a szélsőjobboldaliak mellett liberálisokból is előhívja "a kacérkodást a többségi nacionalizmussal" - mondta Pankaj Mishra.

A 17. század óta rendszeresen megrendezett vásár programjai csütörtökön kezdődnek. Az első napon adják át a Lipcsei Könyvvásár Díját, amelyet három kategóriában - szépirodalmi, műfordítói és szakkönyv kategóriában - osztanak ki. Ezekre 136 kiadó összesen 410 könyvvel pályázott.

A kelet-németországi nagyváros könyvvására az egyik legnagyobb szabású irodalmi rendezvény Európában. Nem szigorúan szakmai esemény, mint például a frankfurti könyvvásár, hanem az olvasóknak rendezett fesztivál, amelyre az idén 42 országból több mint 2100 kiállító érkezett.

A Lipcsei Könyvvásár idei díszvendége Svájc, a program egyik súlypontja pedig a lengyel, az ukrán és a fehérorosz irodalom. A három ország kortárs irodalmát a tranzyt.kilometer 2014 című rendezvénysorozattal, összesen 40 szerző közreműködésével mutatják be az önazonosság, a feminizmus és a cenzúra témái köré szervezve.

A magyar stand koncepcióját az utóbbi évekhez hasonlóan a Balassi Intézet berlini kulturális intézete, a Collegium Hungaricum Berlin (CHB) dolgozta ki. A német nyelven frissen megjelent magyar, illetve magyar vonatkozású művek közül többet külön rendezvényen mutatnak be. Ilyen Igor Janke lengyel újságíró Orbán Viktorról szóló könyve, amely Viktor Orbán - Ein Stürmer in der Politik (Orbán Viktor - egy csatár a politika világában) címmel jelent meg a vásárhoz időzítve. A munkát pénteken mutatják be egy pódiumbeszélgetés keretében, a szerzőt Boris Kalnoky, a Die Welt újságírója és Kai-Olaf Lang politológus, a berlini SWP kutatóintézet politológusa kérdezi.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!