Judit
3 °C
7 °C

A nap, amikor az írek viszik bulizni a magyarokat

2014.03.13. 18:45

A Szent Patrik-nap eredetileg egy ír ünnep, de egyben a világ egyik legnagyobb globális bulija, csak ír sörből 13 millió korsót gurítanak le március 16-án szerte a világon. A Halloween és a Valentin-nap után már egy ideje Budapesten is felvonulnak: március 16-án, vasárnap fél négykor indulnak a Szabadság térről.  

A fesztivál budapesti szervezője Mark Downey, aki 2011-ben még az Ír-Magyar Üzleti Kör vezetője volt. Az első alkalommal Downeyék még csak százötven emberre számítottak, ehelyett több mint félezren mentek el a fesztiválra, aztán tavaly már 1400-an. Downey szerint Sydney, New York, Németország és az Egyesült Királyság után ezzel Budapest is felkerült a Szent Patrik Nap bulitérképére, így az éppen ekkor itt tartózkodó külföldiek is számolnak vele. 

"Az ír nagykövetség becslése szerint nagyjából 300-500 ír élhet jelenleg a magyar fővárosban, de mivel rengetegen vannak, akik nem regisztráltak a követségre, az ír kolónia pontos számát nem tudjuk" - magyarázta az Indexnek Downey. Mindenesetre a felvonulás résztvevői nemcsak írek, sőt a többségük magyar. A budapesti fesztiválon egyébként minden évben résztvesz egy ír rendőr, tetőtől-talpig egyenruhában, de jönnek tűzoltók is. Idén a felvonulók egy óriási Szent Patrik bábut is magukkal visznek két, egyenként 15 méteres óriáskigyóval. 

Korábban ír kocsmákban volt a felvonulás utáni parti, de ezeket a helyeket gyorsan kinőtték. Idén az Instantban tartják az afterpartit, ahol a FIRKIN nevű banda játszik. Ez a legismertebb ír-magyar zenekar, de fellép egy skót együttes is, rajtuk kívül pedig a Bran, a Greenfields és John Murphy is. A belépés ingyenes. 

És bár ez egy ír buli, Szent Patrick valójában nem ír volt, hanem walesi, a színe a kék, nem a zöld, sört pedig egyáltalán nem ivott, lévén amikor élt, a mai értelemben sörnek nevezhető, komlóval készülő erjesztett alkoholos italokat még vagy 300 évig nem találták fel.

Az ötödik században élt hittérítőt azért a három évtizedes missziójáért avatta szentté az egyház, amiben a kereszténységet elvitte az Ír-sziget barbárjainak, miután azok 16 évesen elragadták szülőfalujából, és évekig rabszolgaként tartották. Patrick (aki akkoriban még pogány volt, eredeti walesi neve pedig Maewyn Succat) eközben megvilágosodott, szabadulása után felvette a kereszténységet, és életcéljává tette, hogy megtérítse a kelta pogányokat. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?