Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

A nap, amikor az írek viszik bulizni a magyarokat

2014.03.13. 18:45

A Szent Patrik-nap eredetileg egy ír ünnep, de egyben a világ egyik legnagyobb globális bulija, csak ír sörből 13 millió korsót gurítanak le március 16-án szerte a világon. A Halloween és a Valentin-nap után már egy ideje Budapesten is felvonulnak: március 16-án, vasárnap fél négykor indulnak a Szabadság térről.  

A fesztivál budapesti szervezője Mark Downey, aki 2011-ben még az Ír-Magyar Üzleti Kör vezetője volt. Az első alkalommal Downeyék még csak százötven emberre számítottak, ehelyett több mint félezren mentek el a fesztiválra, aztán tavaly már 1400-an. Downey szerint Sydney, New York, Németország és az Egyesült Királyság után ezzel Budapest is felkerült a Szent Patrik Nap bulitérképére, így az éppen ekkor itt tartózkodó külföldiek is számolnak vele. 

"Az ír nagykövetség becslése szerint nagyjából 300-500 ír élhet jelenleg a magyar fővárosban, de mivel rengetegen vannak, akik nem regisztráltak a követségre, az ír kolónia pontos számát nem tudjuk" - magyarázta az Indexnek Downey. Mindenesetre a felvonulás résztvevői nemcsak írek, sőt a többségük magyar. A budapesti fesztiválon egyébként minden évben résztvesz egy ír rendőr, tetőtől-talpig egyenruhában, de jönnek tűzoltók is. Idén a felvonulók egy óriási Szent Patrik bábut is magukkal visznek két, egyenként 15 méteres óriáskigyóval. 

Korábban ír kocsmákban volt a felvonulás utáni parti, de ezeket a helyeket gyorsan kinőtték. Idén az Instantban tartják az afterpartit, ahol a FIRKIN nevű banda játszik. Ez a legismertebb ír-magyar zenekar, de fellép egy skót együttes is, rajtuk kívül pedig a Bran, a Greenfields és John Murphy is. A belépés ingyenes. 

És bár ez egy ír buli, Szent Patrick valójában nem ír volt, hanem walesi, a színe a kék, nem a zöld, sört pedig egyáltalán nem ivott, lévén amikor élt, a mai értelemben sörnek nevezhető, komlóval készülő erjesztett alkoholos italokat még vagy 300 évig nem találták fel.

Az ötödik században élt hittérítőt azért a három évtizedes missziójáért avatta szentté az egyház, amiben a kereszténységet elvitte az Ír-sziget barbárjainak, miután azok 16 évesen elragadták szülőfalujából, és évekig rabszolgaként tartották. Patrick (aki akkoriban még pogány volt, eredeti walesi neve pedig Maewyn Succat) eközben megvilágosodott, szabadulása után felvette a kereszténységet, és életcéljává tette, hogy megtérítse a kelta pogányokat.