Tekla
9 °C
20 °C

A szíriai konfliktusnak állít emléket Banksy

2014.03.13. 13:58

Banksy brit graffitiművész az egyik leghíresebb alkotásának átdolgozásával állít emléket a 2011 márciusában kezdődött szíriai polgárháborúnak. A szív alakú piros léggömböt és egy kislányt ábrázoló képet különböző nemzeti jelképekre, többek közt az Eiffel-toronyra és a Trafalgar téren álló Nelson-emlékoszlopra vetítik ki csütörtökön. Az alkotás, amely egy elsőként 2002-ben, Londonban feltűnt stencil átdolgozása, a szíriai polgárháború áldozatainak támogatására létrejött #withsyria elnevezésű kampányt népszerűsíti.

syria-banksy-cropped-1220x763
Fotó: Banksy

A honlapján olvasható közleményben a művész arra a tizenöt gyerekre emlékezik, aki a rendszer bukását követelő graffitikkel rajzolták össze a falakat tavaly márciusban a Szíria déli részén található Dara városában, és akiknek letartóztatása nyomán tüntetések kezdődtek az Aszad rezsim ellen.

A szíriai polgárháború eddig mintegy 9,3 millió embert kényszerített otthona elhagyására - írja Banksy.

Banksy alkotásának "globális újragondolásaként" csütörtökön piros léggömböket engednek fel egy időben a világ különböző terein, a szíriai polgárháború kitörésének harmadik évfordulója alkalmából. A londoni Trafalgar téren este virrasztást tartanak, írja az MTI,.