Natália
1 °C
7 °C

A szíriai konfliktusnak állít emléket Banksy

2014.03.13. 13:58

Banksy brit graffitiművész az egyik leghíresebb alkotásának átdolgozásával állít emléket a 2011 márciusában kezdődött szíriai polgárháborúnak. A szív alakú piros léggömböt és egy kislányt ábrázoló képet különböző nemzeti jelképekre, többek közt az Eiffel-toronyra és a Trafalgar téren álló Nelson-emlékoszlopra vetítik ki csütörtökön. Az alkotás, amely egy elsőként 2002-ben, Londonban feltűnt stencil átdolgozása, a szíriai polgárháború áldozatainak támogatására létrejött #withsyria elnevezésű kampányt népszerűsíti.

syria-banksy-cropped-1220x763
Fotó: Banksy

A honlapján olvasható közleményben a művész arra a tizenöt gyerekre emlékezik, aki a rendszer bukását követelő graffitikkel rajzolták össze a falakat tavaly márciusban a Szíria déli részén található Dara városában, és akiknek letartóztatása nyomán tüntetések kezdődtek az Aszad rezsim ellen.

A szíriai polgárháború eddig mintegy 9,3 millió embert kényszerített otthona elhagyására - írja Banksy.

Banksy alkotásának "globális újragondolásaként" csütörtökön piros léggömböket engednek fel egy időben a világ különböző terein, a szíriai polgárháború kitörésének harmadik évfordulója alkalmából. A londoni Trafalgar téren este virrasztást tartanak, írja az MTI,. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?